Mardin’in Midyat Belediyesi, logosunda farklı inanç gruplarını (Hristiyan, Müslüman ve Ezidiler) temsil etmek için bulunan sembolleri değiştirdi.
Belediye, yeni logodan Ezidilere ait Meleke Tavus olarak bilinen sembolü çıkardı ve Hristiyanları temsil eden çan kulesini geri plana çekti.
Ayrıca, logoda iki adet güvercin ve ay-yıldız öne çıkarıldı.
AK Partili Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, yeni logonun orta bölümünde yer alan mabedin Ezidilerin kutsal kabul ettiği Laleşa Nurani olduğunu savunurken, Ezidilerin ileri gelenleri ve dini liderleri bunu reddediyor.
Ezidilerin dini liderlerinden Şehmus Peşimam (Deniz) ve yine Ezidi toplumundan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Azad Barış, Midyat Belediyesi’ndeki logo değişikliğini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.
“Ezidilere ait sembolün kaldırılması kabul edilemez”
Midyat’ın Ezidilere ait Bacıne Köyü’nde (Güven Köyü) dünyaya gelen ve şuan Almanya’da yaşayan dini liderinden Şehmus Peşimam, belediyenin logo değişikliğinden sonra Başkan Veysi Şahin ile konuştuğunu ve kendisine yeni logoda Ezidilere ait hiçbir figür veya sembolün yer almadığını söylediğini belirtti.
Belediyenin yeni logoda kendilerine ait bir sembole yer vermemesini eleştiren Peşimam, “Değişiklikten sonra Midyat’tan bir arkadaş bana yeni logoyu gönderdi. İncelediğimde Başkan Şahin bana ‘orta bölümde yer alan mabet Ezidilere ait’ dedi. Doğrusu logoyu incelediğimde bizlere ait bir figür veya sembole rastlamadım ve bunu kendisiyle de paylaştım. Eski logodaki Meleke Tavus figürü çok belirgin bir şekilde görünüyordu” dedi.
Belediyenin logosunda tekrardan Ezidilere ait bir sembolün yer alması için hem bölgenin kanaat önderleri hem de siyasetçiler nezdinde girişimlerde bulunacağını dile getiren Peşimam, yeni logonun kendileri açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.
Midyat Belediye Başkanı ve meclis üyelerine, yeni logonun tekrar değiştirilerek kutsal mabetleri olan Laleşa Nurani figürünün yer alması çağrısı yapan Peşimam, kamuoyundan destek talebinde bulundu.
“Ezidilere ait Kurdi olan hiçbir şeyi istemiyorlar”
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Azad Barış’a göre de, Midyat Belediyesi’nin yeni logosunda Ezidileri temsilen hiçbir figür yok.
Belediye Başkanı’nı dürüst olmamakla suçlayan Barış, “Başkanın kendisi iki jenerasyon önce bir Ezidi ailenin çocuğudur. Kendisi yeni bir Ezidilik yaratıyor ve buda Ezidilerin yeni sembolü diyorsa buna diyecek bir şeyimiz yok. Ama bölgede Ezidiler topraktan silindiği gibi sembolden de silinmiş. Bu yapılanlar bilinçli bir şekilde yapılıyor. AKP eli ile özellikle Kurdi olan ne varsa silip süpürülmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Doğrusu Midyat, Mardin’in diğer ilçeleri, Urfa, Diyarbakır, Batman ve Siirt gibi yerlerde Ezidilere ait hiçbir şey istemiyorlar” dedi.
Asurilere ait kilise veya sembollerin kısmen kalmasını da Hristiyan alemi ile kurulan ilişkilere bağlayan Barış, devamında şunları söyledi:
Hristiyan alemi ile olan ilişkiler olmasaydı Asurileri de silmek isterlerdi. Burada rijid bir selefilik hakim. Aslında İslam’ın özüne de ters olan mekruh bir dindarlık vardır. Girişimi nefret ve şiddetle kınıyorum. Böyle bir girişim kabul edilir değil. Halklar arasında oluşan gönül köprüleri, onların kadim komşuluklarını, birbirlerine olan güvenirliklerini ve açık olan kapılarını logoları değiştirerek kimse ortadan kaldıramaz. Biz o coğrafyayı tekrar Ezidiler ile buluşturacağız. Orada bulunan herkes barış ve huzur içerisinde yaşayacak. Yeni Logoda sembol yoktur, var deniliyorsa bu açık bir yalandır.
Bölgede kardeşçe yaşamayı tekrar inşa edeceklerini belirten Barış, 160 yıla yakındır var olan belediyeye mal olmuş ve herkesi kapsayan sembolün tekrar geri getirme çağrısında bulundu.
Independent Türkçe