Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu UEFA Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turunda Fenerbahçe tribünlerinden yükselen tezahüratın yankıları sürüyor.
Tüm dünyanın konuştuğu olay, karşılaşmanın 57. dakikasında meydana geldi.
Dinamo Kiev oyuncusu Buyalskiy, topu filelerle buluşturmasının ardından gol sevincini yaşarken tribünlere yöneldi.
Sevincini sürdüren Ukraynalı oyuncu, tribünlere doğru el hareketi yapması, sarı-lacivertli taraftarların tepkisini çekti.
Kameralara yansıyan görüntülerde tribünlerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin lehine açık şekilde tezahüratta bulundu.
Fenerbahçe Kulübü, Ukrayna temsilcisiyle oynadığı maçta taraftarlarının bir kısmının Putin tezahüratına ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı.
Açıklama
— Fenerbahçe SK (@Fenerbahce) July 28, 2022
https://t.co/7nImwnjkBW pic.twitter.com/2mehUDO3nC
Açıklamada tezahüratın kulübü temsil etmediği, Fenerbahçe'nin duruşunu yansıtmadığı, toplumsal, insani konularda farkındalık oluşturmaya özen gösterildiği ve bunun bir sorumluluk olarak görüldüğü vurgulandı.
Avrupa futbolunun patronu UEFA ise İstanbul temsilcisi hakkında soruşturma açılacağını duyurdu.
"UEFA, sportmenliğe aykırı davranış, ırkçılık ve ayrımcılık içeren söylemler gerekçesine dayanacaktır"
Spor hukukçusu Gurur Gaye Günal, UEFA'nın kararını ve kulübe gelebilecek muhtemel yaptırımları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
Fenerbahçe'nin Dinamo Kiev ile karşılaştığı maçta tribünlerden gelen Putin tezahüratı karşısında Rusya'nın Ukrayna ile savaş halinde olmasını dikkate alarak UEFA'nın "sportmenliğe aykırı davranış, ırkçılık ve ayrımcılık içeren söylemler" gerekçesine dayanacağını vurgulayan Günal, "Disiplin Talimatının 8. maddesi kapsamında taraftar söylemleri nedeni ile kulübün objektif sorumluluğu olduğundan bahisle disiplin soruşturması başlatabilme imkanı bulunmaktadır" dedi.
Benzer bir soruşturmanın Azerbaycan temsilcisi Karabağ için de geçmişte gündeme getirildiğini hatırlatan Günal, "UEFA'nın farklı kulüplere vermiş olduğu önceki cezalardan da gördüğümüz ve takip ettiğimiz davalarda karşılaştığımız şekli ile büyük ihtimalle UEFA Disiplin Talimatı 8, 11/1,2 ile 14 maddeleri kapsamında sportmenliğe aykırı davranış, ırkçı ve ayrımcı söylemler ile kulübün objektif sorumluluğuna ilişkin maddeler kapsamında verilebilecektir" diye konuştu.
"UEFA, kulübe ceza vererek, taraftarı da dolaylı olarak cezalandırır"
Yapılan eylemin taraftarlarca gerçekleştirilmesine rağmen kulübün sorumluluğunun bulunduğunu dile getiren Günal, şöyle devam etti:
UEFA Disiplin Talimatı'nda, 8. maddenin uygulanma amacı CAS kararları doğrultusunda irdelendiğinde şu husus görülmektedir: Sportif faaliyetlerde taraftarın eyleminden dolayı kulübün sorumlu tutulmasında, kulübe verilen ceza ile aynı zamanda taraftar da dolaylı olarak cezalandırılmakta ve taraftar üzerinde dolaylı yaptırım uygulamaya yönelik istenilen fayda bu şekilde elde edilmektedir. UEFA, taraftarlara disiplin cezası uygulayamayacağı için kulübe ceza vererek, sportif alanda ve spor kapsamında meydana getirdiği hukuka aykırı eylem nedeni ile bu şekilde taraftarı da dolaylı olarak sportif ceza ile cezalandırmayı amaçlamaktadır.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"UEFA, ırkçılık, ayrımcılık, sportmenliğe aykırı davranışlarda sıfır tolerans prensibine bağlı"
UEFA'nın ırkçılık, ayrımcılık ve sportmenliğe aykırı söylem ve davranışlara karşı sıfır tolerans prensibine bağlı kaldığını ifade eden Günal, "UEFA talimatları kapsamında sporculara ve kulüplere karşı, davranışın niteliğine göre 14. madde kapsamında, kendi taktir hakkını da kullanarak, belli bir süre sportif faaliyetlere katılımı askıya alma, belli bir süre sportif faaliyetten men cezası, seyircisiz oynama cezası, puan indirme, hükmen mağlup sayma, diskalifiye etme ve para cezası uygulamalarından birini gerçekleştirebilir" değerlendirmesinde bulundu.
"UEFA, genellikle kulübün sorumluluğu nedeniyle para cezasına hükmediyor"
Kendilerinin de Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) devam eden davaları bulunduğunu ve bu durumlarda UEFA'nın öncelikle para cezasına başvurduğunu ifade eden Günal, sözlerini şöyle noktaladı:
Bizim de benzer konu ile alakalı olarak halen CAS da devam etmekte olan davalarımızdan gördüğümüz son örneklerde UEFA, genellikle kulübün objektif sorumluluğu nedeni ile 50 ila 100 bin euro arasında para cezası uygulamasına hükmeden kararlar veriyor. Ama burada UEFA’nın olayın niteliğini nasıl değerlendirdiği ve taktir hakkını ne şekilde kullandığı büyük önem arz eden hususlar. Davalarda tartışılan hususlar da genelde bu yönde oluyor. 14. madde kapsamında verilebilecek minimum ceza kısmi saha kapama cezası olup diğerleri ise eylemin tekrarı halinde uygulanan bir maç seyircisiz oynama ve 50 bin euro para cezasıdır. Durumun niteliğine az önce saymış olduğum cezalardan herhangi biri olarak sayılır. Ancak UEFA genelde taktir hakkını ilk ihlallerde dahi para cezası verme yönünde kullanıyor.
© The Independentturkish