Uzmanlardan maymun çiçeği uyarısı: Salgın aylarca sürebilir, bunu durdurmak için zaman daralıyor

DSÖ'ye danışmanlık yapan bilim insanları, maymun çiçeği virüsünün aylarca veya daha uzun süre yayılmaya devam edebileceğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) maymun çiçeği virüsü konusunda danışmanlık yapan bilim insanları, vakaların her iki haftada bir giderek katlandığını ve virüsün yayılmasını önlemek için zamanın giderek daraldığını belirtti.

Reuters'a konuşan bilim insanları bunun ötesinde tahminde bulunmanın güç olduğunu belirterek, birçok ay, belki de daha uzun süre boyunca virüsün yayılmaya devam edebileceğini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Los Angeles'taki University of California'da epidemiyoloji profesörü olan ve DSÖ'nün maymun çiçeği virüsü konusundaki uzman komitesinde bulunan Anne Rimoin, "Bunun önünü almamız gerekiyor. Bunu yapmak için fırsat penceresi daralıyor" dedi.

University of Geneva'daki Küresel Sağlık Enstitüsü'nün başında bulunan Antoine Flahault, "Yayılma, bariz olarak kontrolsüz" diye ifade etti.

Bu ay başında Londra'da maymun çiçeği virüsünü kaptığı için hastaneye kaldırılan ve daha sonra iyileşen 35 yaşındaki Harun Tulunay yaşadıklarını şöyle tarif etti: 

'Sanırım öleceğim' dediğimi net olarak hatırlıyorum çünkü yiyemiyordum, içemiyordum, hatta tükürüğümü bile yutamıyordum.

DSÖ'nün Avrupa'daki merkezi, 2 Ağustos'a kadar 88 ülkede 27 binin üstünde maymun çiçeği virüsü vakasının tespit edilebileceği tahminini yaptı. En son verilere göre, yaklaşık 70 ülkede 17 bin 800 vaka saptandı.

DSÖ'nün hızla yayılan maymun çiçeği virüsünü dünya genelinde acil durum ilan etmesinin ardından Avrupa Komisyonu virüse karşı geliştirilen Imvanex aşısına satış izni vermişti. 

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU