Rusya, "insanlığa karşı suçlar" işledikleri iddiasıyla 92 Ukrayna askerini tutukladı

Moskova; Suriye, İran ve Bolivya destekli bir uluslararası mahkeme istiyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik istilası 6. ayına girdi (AFP)

Bir soruşturma komitesi başkanı, Rusya'nın 92 Ukrayna askerine "insanlığın barış ve güvenliğine karşı suçlar" işledikleri iddiasıyla tutuklandığını duyurdu.

Rossiskaya Gazeta'ya konuşan Aleksandr Bastrikin, davaların Ukrayna birlikleri ve komutanlarının davranışlarıyla ilgili geniş kapsamlı bir soruşturmanın parçası olduğunu söyledi.

Bastrikin bu Ukraynalıların "insanlığın huzur ve güvenliğine karşı işlenen ve zaman aşımı olmayan suçlara" karıştığını söyledi.

Bolivya, İran ve Suriye'nin desteklediği ve bu askerlerin kaderine karar verecek uluslararası bir mahkemenin kurulması ihtimalini de dile getiren Bastrikin, bu üç ülkenin "Ukrayna meselesinde uluslararası hukuk normlarına dayanarak bağımsız bir tutum" sergilediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hamle, Ukrayna'nın Rus güçlerini insanlığa karşı suçlar nedeniyle kovuşturma girişimlerine Moskova'nın yanıtı olarak görülebilir. Kiev, istilanın başlangıcından bu yana Rus güçleri tarafından işlenen 21 binden fazla savaş ve saldırı suçunu soruşturduğunu bildirmişti.

Önceki haftalarda ABD ve 40'tan fazla ülke de Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili soruşturmaların koordinasyonu konusunda anlaşmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu yılın mart ayında yaptığı açıklamada "ABD hükümeti, Rusya'ya bağlı güçlerin üyelerinin Ukrayna'da savaş suçu işlediğini değerlendiriyor" demişti.

Bastrikin, Rusya'nın tutukladığı bu 92 kişinin dışında, aralarında 51 komutanın da bulunduğu pek çok kişinin Moskova'nın arananlar listesinde yer aldığını söyledi.

Rusya'nın Donbas'ın topçu ateşine tutulmasına karışanları soruşturduğunu da sözlerine ekledi.

Bastrikin "Ön soruşturma sırasında 220'den fazla kişinin insanlığın barış ve güvenliğine karşı işlenen suçlara karıştığı tespit edildi ve bu rakam, Ukrayna askeriyesindeki yüksek komuta temsilcilerinin yanı sıra sivilleri bombalayan askeri birliklerin komutanlarını da kapsıyor" dedi.

Rusya'nın Ukrayna istilası 6. ayına girdi ve en kötü çatışmalardan bazıları Donbas bölgesinde yaşandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU