Zelenski, Rusya'nın üstlendiği Odessa saldırısı hakkında konuştu: "Barbarlık"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün Rus yetkililerin saldırıyla alakaları olmadığını kendilerine ilettiğini söylemişti

Odessa Limanı'na düzenlenen saldırı yüzünden çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, tahıl koridoru anlaşmasından kısa bir süre sonra Odessa Limanı'na düzenlenen saldırının ardından Rusya'yı hedef aldı.

Zelenski dün ABD'li parlamenterle görüşmesinde yaptığı açıklamada saldırının "barbarlık" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en önemli tahıl ihracatçılarından Ukrayna'da, 24 Şubat'ta başlayan savaşın ardından yaklaşık 20 milyon ton tahıl limanlarda mahsur kalmıştı.

Bu durum Afrika'da gıda kıtlığını tırmandırırken dünya genelinde fiyatlar da yükselmişti. Krizin ardından Karadeniz'deki limanlarda tahıl ihracatındaki engellerin kaldırılması için Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında cuma anlaşma imzalanmıştı.

Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı tahıl koridoru anlaşması kapsamında gıda maddelerinin güvenle sevk edilmesine karar verilmişti.

Ancak sevkiyat noktalarından biri olan Odessa Limanı'na, imzaların atılmasından yaklaşık 12 saat sonra füze saldırısı düzenlendi. Ukraynalı yetkililer, saldırıyı Rusya'nın gerçekleştirdiğini duyurdu. Limanda büyük bir hasar meydana gelmediği bildirildi.

BM, Avrupa Birliği, ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve İtalya, Odessa'ya yönelik saldırıyı kınadı. BM yetkilileri, anlaşmanın birkaç hafta içinde yürürlüğe girmesini umduklarını vurguladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün, Rus yetkililerin saldırıyla alakaları olmadığını kendilerine ilettiğini söylese de Kremlin bugün konu hakkında açıklama yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Odessa'da Ukrayna'nın "askeri altyapısının" yok edildiğini duyurdu. Kiev’e ait bir devriye botunun imha edildiği kaydedildi.

Öte yandan Zelenski'ye göre yaşananlar, anlaşmaya varılmasına rağmen Moskova'ya güvenilmeyeceğini gösteriyor:

Bu sadece tek bir şeyi kanıtlıyor: Rusya ne derse desin ve ne söz verirse versin anlaşmayı uygulamamanın yollarını bulacaktır.

Zelenski Ukrayna'ya atılan füzeleri imha edebilecek hava savunma sistemlerini elde etmek için elinden geleni yapacağını da sözlerine ekledi.

Ukrayna saldırıya rağmen hem Odessa hem de diğer limanlarda tahıl ihracatının tekrar başlaması için çalışmalarını sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, BBC, Guardian, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU