Tüm Güneş Sistemi'ndeki en büyük kanyon görüntülendi

Jeolojik yapı, Büyük Kanyon’dan 20 kat daha geniş ve 10 kat daha uzun

Solda 840 kilometrelik Ius Chasma, sağda 805 kilometrelik Tithonium Chasma görülüyor. Bu büyük uçurumlar kanyonun sadece bir parçası (ESA)

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Mars yörüngesindeki uzay aracı, Güneş Sistemi’ndeki en büyük kanyonu görüntüledi.

ESA, Mars Express adlı yörünge aracının kaydettiği, nefes kesen görüntüleri bu hafta internet sitesinde yayımladı. Ancak görüntülerin aslında nisan ayında kaydedildiği bildirildi.

ESA’nın internet sitesinde kanyonun kapladığı devasa alan şöyle tarif edildi:

Güneş Sistemi’ndeki en büyük kanyon sistemi olarak, Norveç'in kuzey ucundan Sicilya'nın güney ucuna kadar olan mesafeyi kapsar.

Valles Marineris adı verilen bu yüzey şekli yaklaşık 4 bin kilometre uzunluğunda ve 300 kilometre genişliğinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ESA’nın görüntülerinde kanyonun olabildiğince derine ulaştığı görülüyor. Yaklaşık 7 kilometrelik derinliğe ulaşan jeolojik şekil, Dünya’daki Büyük Kanyon'dan 5 kat daha derin.

Yine Büyük Kanyon’dan 20 kat daha geniş ve 10 kat daha uzun olan destansı jeolojik yapı, tüm Güneş Sistemi’nde ve dolayısıyla Mars’taki en büyük kanyon.

Valles Marineris’in muhtemelen Kızıl Gezegen yüzeyinde bir zamanlar akış halindeki su sayesinde ve tektonik plakaların sürüklenmesiyle oluştuğu tahmin ediliyor.

Bu görkemli doğal yapıların detaylı ve yakından incelenmesi, bilim insanlarının Mars'ın jeolojik tarihini anlamasını sağlayabilir.

 


Mars bugün jeolojik olarak aktif olmasa da tamamen sessiz değil.

Büyük depremler hâlâ Mars yüzeyini sarsıyor. Bilim insanları bu sarsıntılar magma veya erimiş kayaçlar tarafından tetikleniyor olabileceğini düşünüyor.

NASA’nın Kızıl Gezegen’deki uzay araçlarından InSight, gezegende Mayıs 2022'nin başlarından itibaren 1300'den fazla deprem kaydetti.

 

Independent Türkçe, Science Alert, ESA, Mashable

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU