Vücudu "kandırarak" uyutan yatak geliştirildi

Yatak, önemli bir "beden termostatı" olan boynun derisini hedef alan bir ısıtıcı yastık kullanıyor

(Teksas Üniversitesi)

Mühendisler, insan vücudunu uykuya dalsın diye kandırmak için ısıtma ve soğutma kullanan yeni bir yatak ve yastık sistemi geliştirerek insanların uykusunu iyileştirmenin yeni yollarına ön ayak olabilecek bir ilerleme kaydetti.

ABD'nin Austin kentindeki Teksas Üniversitesi'nden isimlerin de aralarında bulunduğu araştırmacılar, genelde 24 saatlik döngünün parçası olarak geceleri vücut sıcaklıkları düştüğünde insanların yavaş yavaş uykulu bir duruma geçtiğini söyledi.

Yakın zamanda The Journal of Sleep Research akademik dergisinde yayımlanan yeni çalışmada tarif edilen bu yeni yatak, uyku hissini tetiklemek için vücudu uyarıyor ve insanların daha hızlı uykuya dalmasını sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harvard Tıp Fakültesi'nden araştırma görevlisi Şabab Haghayegh yaptığı açıklamada, "Sıcaklığın gerçektekinden daha yüksek olduğunu düşünsün diye vücudun termostatını kısa süreliğine ayarlamak için iç vücut sıcaklığına duyarlı sensörleri manipüle ederek uykuya dalmaya hazır olmayı kolaylaştırıyoruz" dedi.

Bilim insanlarına göre boyun "insanlar için önemli bir vücut termostatı" olduğundan yatak, ısıtıcı yastıkla vücudun bu kısmındaki deriyi hedef alıyor.

Yatak vücudun merkezi bölgelerini soğuturken boynu, elleri ve ayakları ısıtıyor; bu da vücut ısısını dağıtan kan akışını artırıyor.

Bilim insanları yatağın iki versiyonunu denedi: Biri çekirdek vücut ısısını manipüle etmek için su kullanırken, diğeri hava kullanıyor.

Yatakları 11 denekle test eden araştırmacılar, deneklerden normalden iki saat daha erken yatmalarını, bazı gecelerde yatakların soğuma-ısınma fonksiyonlarını kullanırken diğer gecelerde kullanmamalarını istedi.

Isıtmalı ve soğutmalı-ısıtmalı yataklar, zorlayıcı şekilde daha erken uyuma durumunda bile katılımcıların soğutma-ısıtma işlevini kullanmadıkları gecelere kıyasla yaklaşık yüzde 58 daha hızlı uykuya dalmalarını sağladı.

Bilim insanları, iç vücut sıcaklığının düşürülmesinin uykuya dalmak için gereken süreyi önemli ölçüde kısalttığını ve uyku kalitesinin büyük miktarda artmasına yol açtığını söyledi.

Çalışmanın bir başka ortak yazarı Kenneth Diller, "Boyun omurgası boyunca hafif ısınmanın, vücut sıcaklığını düşürsün ve uyku başlangıcını hızlandırsın diye ellere ve ayaklara olan kan akışını artırmak için bir sinyal göndermede ne kadar etkili olduğu olağanüstü" dedi.

Dr. Diller, "Yine bu etki, kan basıncının gece süresince biraz düşmesini de sağlayarak kardiyovasküler sistemin günlük aktiviteler sırasında kan akışını sürdürme stresini atlatmasına olanak sağlıyor ki bu, uzun vadeli sağlık için son derece önemli" diye ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU