TBMM'de geçen hafta kabul edilen bir kanun ile Turizm Ajansı kuruldu. İtirazlar üzerine Sayıştay denetimi konusunda değişiklik yapıldı. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, yapılan değişikliğe rağmen ajansın Sayıştay tarafından denetiminin tam olarak sağlanamayacağını söyledi.
Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, Hamzaçebi yaptığı açıklamada, “Ajans, 3 bağımsız denetim şirketinden teklif alacak ve bunlardan 1'i denetleyecek. Hazırlayacağı raporu Sayıştay'a gönderecek. Sayıştay rapora bağlı kalacak, ayrıca ajanstan harcama, gider belgesi soramayacak. Kamuoyunda hassasiyet oluştu, göz boyamaya yönelik değişiklik yapıldı” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Ajans şirketi kendi belirleyecek"
Hamzaçebi, şöyle devam etti:
Denetimi, bağımsız denetim şirketleri yapacak. Ajans, 3 bağımsız firmadan teklif alacak. Uygun görülen firmayı tercih edecek. Firmanın hazırlayacağı rapor Sayıştay'a gönderilecek. Sayıştay bu rapora bağlı kalacak. Denetlerken ‘Şu harcamadan emin olamadım, bilgi-belge alayım' diyemeyecek. Anayasa'nın öngördüğü Sayıştay denetimi bu değil.
"200 milyon dolar civarında kaynak toplanacak"
Yaklaşık olarak 200 milyon dolar civarında bir kaynak toplanacak. 1.2 milyarlık liralık kaynak demektir. Yasanın ruhu ‘Canımızın istediği gibi toplarız, istediğimiz gibi harcarız, kimseye hesap vermeyiz' biçimindedir. Sayıştay değişikliğinin maddeye girmesi bu anlayışı değiştirmiyor. Bu düzenleme ile yolsuzlukları tespit etmek de, hizmetin pahalı mı, ucuz mu olduğunu tespit etmek de mümkün değildir.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, geçen günlerde yaptığı açıklamada ajansın çalışma şeklini şöyle açıklamıştı:
Biz böyle bir yapıyı kurmak için geç bile kalmışız. Ayrıca yeni bir icat da yapmadık. Türkiye bir deneme tahtası değil. Uygulanmış, başarılı olmuş bir yapıyı Türkiye’ye kazandırdık. Ajansın öncelikli amacı tanıtım. Sonrasında potansiyelin değerlendirilmesi, yeni ürünlerin kazandırılması ve hizmet kalitesinin arttırılması geliyor. Bu üçü aşamalı ve sürdürülebilir şekilde yapılınca lig atlıyorsunuz ve üst sınıfa geçiyorsunuz. Başta yer alan turizm ülkeleri ile aynı lige çıkmak için tek başına gösterdiğin çaba yeterli gelmiyor. Devler ligine çıkmak için ülke bazında tanıtım ve markalaşma yapmalısınız. Bu da ancak birlikte çalışarak olur.
Independent Türkçe