Satrancın bir numarası Magnus Carlsen unvan maçına çıkmayacağını ilan etti

Carlsen son yıllarda profesyonel pokerle ilgilenmeye başlamıştı

 Magnus Carlsen açıklamayı 20 Temmuz Dünya Satranç Günü'nde yaptı (Reuters)

Norveçli satranç dehası Magnus Carlsen, gelecek yıl yapılması planlanan dünya şampiyonluğu unvan maçına çıkmayacağını açıkladı.

Kendi sunduğu podcast The Magnus Effect'in iki gün önce yayımlanan bölümünde konuşan Carlsen, başka bir şampiyonluk maçı oynamaya motivasyonu olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

31 yaşındaki büyükusta, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) sıralamasında 2011'den beri bir numarada yer alıyor. Dünya şampiyonluğunu en son geçen sene kazanan Carlsen, toplamda 5 kez bu unvana erişti.

Carlsen daha önce de aylarca süren hazırlıklar sebebiyle unvan maçına çıkmasının “ihtimal dahilinde olmadığını” söylemişti. Formatı eleştiren satranççı, maçların hızlandırılmasını istiyor. FIDE de Carlsen'ın kararını 20 Temmuz'a kadar vermesini istemişti.

Podcastinde unvan maçına çıkmama kararını uzun süredir düşündüğünü vurgulayan Carlsen, şöyle konuştu:

Ekibimdekilerle, FIDE'yle, Ian'la konuştum. Sonuç olarak, evet başka bir dünya şampiyonası maçı oynamak için motivasyonum yok. Kazanacağım fazla bir şeyim olmadığını hissediyorum.

Carlsen ileriki yıllarda fikrini değiştirebileceğini söylese de bunun düşük bir ihtimal olduğunun altını çizdi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de 16 Haziran-5 Temmuz'da yapılan Adaylar Turnuvası'nda FIDE yöneticileriyle görüşmesiyle ilgili de konuşan Carlsen, burada hiçbir talepte bulunmadığını belirtti:

Ha 4 ha 5 şampiyonluk. Benim için hiçbir anlamı yok. Başardıklarımdan memnunum.

Bununla birlikte Carslen, aktif satranç kariyerine devam edeceğine işaret etti. Yıldız sporcu bu yıl düzenlenecek Grand Chess Tour ve Satranç Olimpiyatı gibi etkinliklere katılacağını bildirdi.

FIDE Başkanı Arkady Dvorkovich, Carlsen'ın kararına saygı duyduklarını ifade etti.

Carlsen'in kararının Adaylar Turnuvası'nı kazanarak dünya şampiyonluğu maçına çıkmaya hak kazanan Rus Büyükusta Ian Nepomniachtchi, turnuvanın ikincisi olan Çinli Ding Liren'le karşılaşmaya hazırlanıyor.

Ünlü sporcu son yıllarda profesyonel pokerle ilgilenmeye başladı. ABD'nin Nevada eyaletine bağlı Las Vegas'ta 31 Mayıs-20 Temmuz'da düzenlenen Dünya Poker Şampiyonası'na katılan Carlsen, turnuvada yer almanın "ilginç" olacağını söylemişti.

Carlsen podcastinde de 50 dakika boyunca poker konuştu.

 

Independent Türkçe, NPR, Chess.com, New York Times, World Chess

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU