IMF Strateji Şefi Ceyla Pazarbaşıoğlu: Küresel ekonomik büyüme tahmini büyük ölçüde düşürülecek

"Art arda gelen şoklar küresel ekonomiyi vurdu"

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da olan IMF, 1945'te kuruldu (Reuters)

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun bu ay yayımlanacak güncellenmiş halinde küresel ekonomik büyüme tahminini "büyük ölçüde" düşürmeye hazırlanıyor.

Strateji, Politika ve İnceleme Departmanı Direktörü Ceyla Pazarbaşıoğlu dün yaptığı açıklamada, dünya genelinde artan gıdayla enerji fiyatlarına, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının yavaşlamasına, Kovid-19 pandemisine ve Çin ekonomisinin büyümesindeki yavaşlamaya dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Endonezya'nın Bali adasında 15-16 Temmuz'da yapılan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen panelde konuşan IMF Strateji Şefi, siyasetçilerin bu sorunlar yüzünden çok zorlandığını vurguladı:

Art arda gelen şoklar küresel ekonomiyi vurdu.

IMF bu yıl ilk olarak ocakta yayımlanan raporda, 2022'deki küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,9'dan 4,4'e çekmişti. Nisanda yayımlanan son rapordaysa, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle tahmin 3,6'ya indirilmişti.

Dünya Bankası, 7 Haziran'da yayımladığı verilerde pandemi ve savaş sebebiyle küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,1'den yüzde 2,9'a düşürmüştü.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü de benzer bir hamleyle 8 Haziran tarihli raporunda daha önce yüzde 4,5 olarak açıklanan tahmini yüzde 3'e indirmişti.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU