Gangnam Style 10 yaşında: Koreli şarkıcı Psy şimdi ne yapıyor?

Klip, YouTube’da 1 milyar izlenen ilk video olmuştu

Gangnam Style, iki hafta içinde Billboard müzik listesinde ikinci sıraya yükselmişti (YouTube)

Kültürel fenomen haline gelen Gangnam Style'ın yayımlanmasının üstünden tam 10 yıl geçti. Şarkının ağza takılan sözleri ve karikatürize danslarıyla herkesin aklına kazınan Psy, küresel bir üne kavuşmuştu.

Şarkının 10. yılında böyle ikonik bir eser ortaya koymanın getirdiği baskı hakkında yorum yapan Psy, CNN'e konuştu. Şarkıcı şu ifadeleri kullandı:

Bir şarkı hit olduğunda, sonraki şarkılarınızın da hit olması gerekiyor. Şarkıcı hitleştiğindeyse başarı daha sürdürülebilir. 

Gangnam Style çıktığında kendi ülkesinde halihazırda tanınan Psy, küresel başarı yakalayan ilk Güney Koreli şarkıcılardan oldu ve K-Pop'un bugünkü noktaya gelmesinin önünü açtı. Günümüzün en popüler K-Pop gruplarından BTS de şimdiye kadar pek çok kez Psy'ın başarısının kendileri üstündeki etkisinden bahsetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BTS üyelerinden Suga, bir YouTube videosunda Psy için "Amerika Birleşik Devletleri'nde K-Pop için ortam hazırladı, BTS de bu yolda daha rahat ilerleyebildi" demişti. 

Gangnam Style, YouTube'da 15 Temmuz 2012'de yayımlandı. Kısa sürede viral olan klip, YouTube'da 1 milyar izlenmeyi geçen ilk video oldu. Şarkı bir yıl içinde üç Guinness rekoru kırdı ve Psy'ın New York'taki Madison Square Garden'da Madonna'yla sahne almasını sağladı.

Psy, şimdi ne yapıyor?

44 yaşındaki müzisyen son 10 yılda üç albüm daha yayımladı. Gangnam Style'ın ardından çıkardığı ikinci şarkısı Gentleman, YouTube'da 1,4 milyar izlendi.

Diğer şarkıları aynı başarıyı gösteremese de Psy, müzik şirketi P Nation'ı kurarak Güney Koreli genç şarkıcılarla çalıştı. Summer Swag adını verdiği konser serisine pandemi nedeniyle 3 yıl ara veren şarkıcı, bu sene sahneye dönecek.

Psy, müziğindeki şu vizyonunun kariyeri boyunca değişmediğini söyledi: Eğlenceli müzik ve eğlenceli danslar yapmak, hayranlarımı neşelendirmek. 

Şarkıcı şöyle devam etti:

Böyle de sürmesini umuyorum. 10 yıl önce de aynıydım ve bence 20 yıl sonra da aynı şekilde hissedeceğim.

 

Independent Türkçe, Metro, CNN

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU