Hong Kong'daki Çin karşıtı gösterilerin sembolü "Wong Nine" 8 ay hapis cezası aldı

Alexandra Wong, Tiananmen olaylarının 32. yıldönümünde tek başına protesto yaparken gözaltına alınmıştı

Sık sık Birleşik Krallık bayrağıyla görüntülenen Wong Nine, Hong Kong'daki Çin karşıtı protestoların sembollerinden biri olarak tanınıyor (Reuters)

Hong Kong'da demokrasi yanlısı eylemlerin başlıca figürlerinden Alexandra Wong'a 8 ay hapis cezası verildi.

Çarşamba günü görülen davada, "Wong Nine" lakabıyla da tanınan 66 yaşındaki aktiviste, 11 Ağustos 2019'da izinsiz düzenlenen iki protestoya katıldığı gerekçesiyle hapis cezası verilmesi kararlaştırıldı. 

Yargıç Ada Yim, yasadışı düzenlenen protestoların toplumsal düzeni bozduğunu, gösterilere katılan Wong'un attığı sloganlarla ve salladığı Birleşik Krallık (BK) bayrağıyla başkalarını da gösterilere katılmak için kışkırttığını söyledi.

Hong Kong polisi, Çin'in başkenti Pekin'deki Tiananmen olaylarının 32. yıldönümü dolayısıyla mayısta tek başına gösteri düzenleyen aktivisti gözaltına almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duruşmada Hong Kong hükümetini "otoriter rejim" diye niteleyen Wong, 2019'da Çin anakarasında güvenlik görevlilerinin 45 gün boyunca kendisini alıkoyup sorguya çektiğine ve 14 ay boyunca Hong Kong'a dönmesinin engellendiğine dair iddiaları da tekrarladı. 

Demokrasi yanlılarının, 2019'da Hong Kong'daki suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı düzenlediği ve aylar süren kitlesel gösterilerin dikkat çeken simalarından Wong Nine, o dönem bir süre ortadan kaybolmuştu.

Kasım 2020'de ortaya çıkan Wong, Şenzen'e yaptığı seyahat sırasında Çin anakarasında gözaltında tutulduğunu savunmuştu. 

2019'daki kitlesel protestolara katılanlar arasında Hong Kong'un BK'ye bağlanmasını isteyenler de yer almıştı. Bundan ötürü gösterilerde BK bayrakları da dikkat çekmişti.

Hong Kong yönetimi, salı günü de 75 yaşındaki kanser hastası aktivist Koo Sze-yiu'a, şubatta yapılan 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'na karşı protesto düzenlemeyi planladığı ve "halkı isyana teşvik etmeye kalkıştığı" gerekçesiyle 9 ay hapis cezası vermişti. 

Hong Kong'un statüsü 

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesi" kapsamında uzun yıllar Birleşik Krallık sömürgesi olarak kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.

Ülke şu anda Çin'e bağlı olmasına rağmen kendisine ait para birimi, hukuk sistemi ve kimlik kullanıyor. Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı olduğu bu yönetim modeli, "tek ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU