Avrupa'da havayollarının yerini alacak tren projesi

Demiryolu sektörünün önde gelen isimleri, kısa mesafelerin uçaklarla aynı sürede gidilmesini planlıyor

Manş Tüneli gibi farklı ülkeler arasında işleyen trenler var (AFP)

Avrupa'daki demiryolu endüstrisinin önde gelen isimleri geniş kapsamlı, ultra modern, yüksek hızlı bir sistem için iddialı bir vizyon belirlemek üzere 29 Haziran'da Fransa'nın Lyon kentinde bir araya geldi. 

Endüstri liderleri, çevreye çok zarar verdiği düşünülen havayolu ulaşımının yerine geçecek bir tren ağı inşa etmek istiyor.

Bu ağın Avrupa Birliği'ndeki her büyük kenti sarması ve kısa mesafeleri uçaklarla aynı sürede gitmesi planlanıyor. 

Avrupa Demiryolları Topluluğu'nun (Community of European Railways) yöneticisi Alberto Mazzola, CNN'e şöyle konuştu:

Şimdiye kadar çok şey başarıldı: Paris-Lyon, Milano-Roma, Barselona-Madrid, Berlin-Münih gibi hatların hepsi demiryolu konusunda ulusal başarı hikayeleri. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Akıllı ve Sürdürülebilir Mobil Strateji'nin iddialı koşulları karşılanacaksa çok daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor.

Lyon'da masaya yatırılan iddialı plan, Avrupa'nın mevcut demiryollarını 2050'ye kadar üç katına çıkarmayı hedefliyor. 

AB'nin iklim krizine karşı eylem planı için bu hedeflerin gerçekleştirilmesi gerekebilir ancak bunun uygulanamayacağını söyleyenler de var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Komisyonu'na göre, AB'nin sera gazı salımının yaklaşık dörtte biri ulaşımdan kaynaklanıyor. Hava veya karayolundansa tren yolu, çok daha çevreci bir alternatif. 

Ancak Futurism'de yer alan habere göre, çok sayıda ülke dahil edildiğinde işler karışıyor. Farklı düzenlemeler ve aşırı yüksek maliyetler, her detayın önüne bürokratik engelleri çıkarabiliyor. 

Pandemiyle birlikte çok azalan tren yolculukları da son iki yılda en düşük seviyelere gerileyerek sektöre darbe indirdi. 

Bu planlara şüpheyle yaklaşanlar, bu kadar iddialı hedeflerin bu koşullarda gerçekleştirilemeyeceğini söylüyor.  

Çekincesini belirtenler arasında yer alan Jon Worth, "Maalesef hepsini daha önce duyduk ve yine tutulamayacak sözler veriliyor" dedi.

 

Independent Türkçe, Futurism, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU