Bilim insanları bir bebek gibi düşünebilen ve öğrenebilen yapay zeka geliştirdi.
Bu yapay zekayı yaratan araştırmacılar, sistemin dünyanın temel sağduyu kurallarını insanlarla aynı şekilde kavrayabildiğini söylüyor.
Bilim insanları, bu atılımın yalnızca ileri yapay zeka araştırmalarına değil aynı zamanda insan zihnini anlama yöntemlerimize de katkıda bulunabileceğini söylüyor.
Kuralları ve sağduyuyu hâlâ büyük ölçüde gizemini koruyan bir şekilde kavrayabildikleri için, çocukların zihinleri yapay zeka araştırmacılarının özellikle ilgisini çekiyor. Araştırmacılar, bilgisayarların bu sistemi taklit etmede başarılı olabileceğini, yetişkin zihninin işleyişini kopyalamayı denemek yerine bir çocuğun beynini simüle etmenin ve onu eğitmenin daha iyi olabileceğini öne sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çocuk zihninin yeteneklerinden biri "sezgisel fizik", yani şeylerin nasıl etkileşim kurduğuna dair erken yaşta sahip olduğumuz bilgidir. Örneğin insanlar, topu tutan kişi bırakırsa topun yere düşeceğini bilirler ve bunu çok erken yaşta fark ederler. Fakat bunu tam olarak nasıl çözdüğümüz belirsizliğini koruyor.
Yapay zeka sistemleri bu tür kavramları anlamakta zorlandı ve gelişmiş bilgisayarlar bile bu kuralları üç aylık bir çocuğun yapabileceği şekilde kavrayamıyor. Fakat şimdi bilim insanları, bir dizi farklı fiziksel kavramı öğrenebilen yeni bir sistem geliştirdi.
Araştırmanın yazarları, bu derin öğrenme sistemine PLATO adının verildiğini yazıyor. Bu yapay zeka nesnelerin çeşitli şekillerde etkileşim kurmasını izleyerek eğitildi: Topların yere düşmesi, yuvarlanması ve birbirlerinden sekmesi.
Bu yeni sistemi test etmek için yapay zekaya fiziğin anlamsız olduğu imkansız sahneler içeren videolar gösterildi. Araştırmacılar daha sonra sistemin gerçek bebeklerin yapacağı gibi kendi şaşkınlığını dile getirdiğini tespit etti.
Yazarlar sistemin, bu tür fiziği sadece 28 saatlik video izleme süresinde öğrenebildiğini bildirdi.
Bulgular, Nature Human Behaviour bilimsel dergisinde yayımlanan "Gelişim psikolojisinden esinlenen derin öğrenme modelinde sezgisel fizik öğrenimi" (Intuitive physics learning in a deep-learning model inspired from developmental psychology) ve "Bir bilgisayar bir bebek gibi düşünebilir mi?" (Can a computer think like a baby?) başlıklı iki yeni makalede raporlandı.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/tech
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent