ABD'de kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararın ardından Demokrat Partili siyasetçinin yoga yaptığı bir tweeti paylaşması tepki topladı.
Andy Levin, cuma günkü gönderisinde, "Yüksek Mahkeme'nin korkunç kararlarına (daha fazlası da gelecek) dair hissettiğim yoğun öfkeyle son 30 yıldaki ilk anlamlı silah reformu yasasının onaylanmasını sağlamanın verdiği memnuniyet duygusunun birbirine karıştığı, çılgınca çelişkili duygular hissettiğim bir durumda, en azından bir anlığına içe dönüyorum" ifadelerine yer verdi.
Demokrat Parti'den Michigan eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Levin, tweetinde yoga sırasında Prasarita Padottanasana duruşunu yaptığı iki fotoğrafını da paylaştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan paylaşım sosyal medyada tepki topladı. Kullanıcılardan biri, Levin'i başını toprağın altına sokan devekuşuna benzeterek, bunun Demokratların başarısızlığını simgelediğini söyledi.
Levin aynı gün içinde tweetini silse bile tepkiler dinmedi. Paylaşımın ekran görüntüsünü alan bir sosyal medya kullanıcısı, "Bunu sildin ama bilmeni isterim ki çoktan gördüm, iğrençsin" diye yazdı.
ABD Yüksek Mahkemesi, cuma günü ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etti.
— Igor Bobic (@igorbobic) June 24, 2022
Kararla kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken, buna dair kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.
ABD'li siyasi yayın kuruluşu Politico, mayısta söz konusu kararın taslak metnini yayımlayınca ülkede büyük tartışma çıkmıştı. Yüksek Mahkeme de daha sonra haberin doğruluğunu teyit etmişti.
İlk yasak Missouri'den
Cumhuriyetçilerin kontrolündeki muhafazakar Missouri eyaleti, karardan birkaç saat sonra, tecavüz ve ensest ilişki sonucu oluşan hamilelikler dahil kürtajı yasakladığını duyurdu.
Demokratların yönetimindeki Kaliforniya, Oregon ve Washington eyaletleriyse ortak bildiri yayımlayarak kürtaj ve doğum kontrol yöntemleri dahil üreme sağlığı hizmetlerine erişimi savunma taahhüdünde bulundu.
"150 yıl geri gittik"
Gelişmelere siyasilerden de tepkiler geldi. ABD Başkanı Joe Biden, mahkemeden çıkan sonuca "Amerika tam anlamıyla 150 yıl geri gitti" diyerek tepki gösterdi.
Eski ABD Başkanı Donald Trump ise "Kararı Tanrı verdi" diyerek mahkemeyi destekledi.
Söz konusu kararda Trump'ın da önemli bir rolü var. Eski başkan, görevdeyken Yüksek Mahkeme'ye üç muhafazakar yargıç atamış, böylelikle mahkemede üçe karşı 6 muhafazakar çoğunluk oluşmuştu.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da karara tepki gösteren liderler arasındaydı.
Independent Türkçe, Business Insider, Daily Dot, AA