Amazon'un sesli asistanı Alexa ölülerin sesiyle konuşacak

Şirket, özellikle pandemide bu denli çok kimse ölmüşken, söz konusu özelliğin "anıları kalıcı kılmayı" amaçladığını ifade etti

(AFP)

Amazon, Alexa'nın ölmüş kimselerin sesiyle konuşmaya başlayabileceğini açıkladı.

Şirket, sesli asistanın ölülerin sesini taklit edebileceğini ve onlar gibi konuşabileceğini belirtti. Bahse konu özellik yakın tarihli bir güncellemeyle gelecek.

Amazon, Alexa'nın bu şekilde konuşmasının "kayıpların acısını ortadan kaldırmayacağını" belirtti. Fakat pandemiye ve "çoğumuzun sevdiğimiz birini kaybettiği" gerçeğine işaret eden şirket, yeni Alexa seslerinin "anılarını kalıcı kılmasının" umulduğunu söyledi.

Söz konusu özellik için sadece sisteme bir dakikalık ses kaydı verilmesi yetiyor. Amazon'un Alexa Yapay Zekası'ndan sorumlu baş bilim insanı Rohit Prasad yaptığı duyuruda, yapay zekanın bütün bir ses oluşturmak için daha sonra bu kaydı kullanabildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amazon, özelliğin müşterilere ne zaman sunulacağını veya halka açık olup olmayacağına dair kesin bir açıklama yapmadı. Fakat şirketin duyurusunda görünüşe göre hayatını kaybetmiş bir büyükannenin sesini bir çocuğa kitap okuyabilmesi için taklit eden Alexa'nın bu özelliğinin çalıştığı anlaşıldı.

Duyuruda yayımlanan görüntüde çocuk, Alexa'ya "büyükanne bana Oz Büyücüsü'nün (The Wonderful Wizard of Oz) kalanını okur musun" diye soruyor. Alexa komutu hemen algılıyor ve sesini değiştirip rahatlatıcı ve daha az robotik bir tonda konuşarak kitabı okuyor.

İnsanların seslerini inandırıcı bir şekilde yeniden oluşturabilen yapay zekanın gelişimi, filmlerin ve diğer içeriklerin yapımında yaygın olarak kullanımını da sağladı. Örneğin Top Gun: Maverick adlı yeni filmde Val Kilmer'ın repliklerini, kanserden etkilenmeden önceki sesini yeniden yaratabilen bir yapay zeka sistemi okuyor.

Fakat bu tür teknolojiler, kamuoyunda sıklıkla ürkütücü veya aldatıcı olarak adlandırılarak önemli eleştiriler de alıyor. Örneğin Microsoft bu gibi endişelere cevaben, deepfake veya diğer yanıltıcı seslerin üretiminde kullanılabileceği korkusuyla benzer ses oluşturma araçlarına erişimi kısıtlamıştı.

Amazon'un yeni aracı da benzeri korkularla karşılandı. Bazılarının söz konusu özelliği distopik bilimkurgu dizisi "Black Mirror"la karşılaştırması nedeniyle dizinin adı duyurudan sonra Twitter'da trend oldu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU