Van Başkale'de yaşananları mahalle sakinleri anlattı: Kanunlar ne gerektiriyorsa öyle yapılsın; ama bu kaba kuvvet neden?

Van'ın Başkale ilçesinde 20 Haziran Pazartesi günü Mehmet Emin Atlı’nın gözaltına alınması sırasında yaşananların ardından söz konusu mahalleye giderek yaşananları mahallelilerden dinledik. Mahalleliler, gözaltı esnasında darp edildiklerini iddia ediyor

Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi'ne bağlı Onikidere Mezrası'nda Mehmet Emin Atlı isimli yurttaş hakkındaki bir soruşturma kapsamında jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Atlı'nın gözaltına alınması esnasında yaşananlar sosyal medyada gündem oldu. Mahalleye yaptığımız ziyarette gözaltı esnasında yaşananları Atlı'nın ailesine ve mahalle sakinlerine sorduk. 

Ailesi, Atlı'nın suçlu olmadığını, suçlu olsa bu bile kanunlar çerçevesinde işlemlerin yapılması gerektiğini savunuyor.

Van Valiliği ise söz konusu görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından yaptığı açıklamada; "Atlı hakkında kasten adam öldürme, PKK/KCK terör örgütü mensubu olma, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve iş-çalışma hürriyetini ihlal suçu" olmak üzere toplam 5 ayrı suçtan hakkında yakalama emri bulunduğunu belirtildi.
 

gg.JPG
Gözaltı işleminin yapıldığı ev / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Atlı'nın eşi: Eve geldiklerinde darp ettiler, tekmelediler

Onikidere Mezrası'nda 70 hane bulunuyor ve mezrada yaşayanlar,  Atlı isimli aile bireylerine ait evlerin sık sık basıldığını iddia ediyor.

Dilber Atlı, son operasyonda köydeki birçok kadının darp edildiğini dile getirdi. Emri veren başçavuştan şikayetçi olduklarını söyleyen Atlı;  "Eşim kaçak değil, bir suçu yok. Devleti suçlamıyoruz; ama emri veren başçavuştan şikayetçiyiz. Allah da biliyor eşimin suçu yok. İhbar etmişler. Eve geldiklerinde darp ettiler tekmelediler. Dizimde hala darp izi var. Bir çocuk bayılmıştı su serpmek istedim engel oldular. 'Oğlun ölsün' dediler. Gece uyuyamıyoruz korkudan. Bu devlet bizim; neden bu muamele yapılıyor?" diye konuştu.
 

Ayten Atlı - kızı.jpeg
Mehmet Emin Atlı'nın kızı Ayten Atlı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Atlı'nın kızı: 'İtmeyin, felç kalma riskim var' dedim, dinlemediler 

Mehmet Emin Atlı'nın kızı Ayten Atlı, yaşananlar hakkında "Saldırıya uğradık " dedi. Hasta olduğunu söyleyen Atlı, bunu operasyon sırasında güvenlik güçlerine söylediğini; ancak dikkate alınmadığını söyledi:

Dün resmen bir saldırıya uğradık. Uyumuştuk, uyandığımızda silahlar sıkıldı. Ne oluyor diye gittiğimde ittiler. Ben de 'Hastayım felç riskim var. İtmeyin, hastayım dedim' dedim. 'Bana ne' dediler. 'Millete şiddet uygulamadan işinizi yapın' dedim ama dinlemediler. 
 

Abdulaziz Atlı-  Amcası.jpeg
Abdulaziz Atlı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Amca Atlı: Kanunlar ne gerektiriyorsa öyle yapılsın; ama bu kaba kuvvet neden?

Kendilerinin de Türk vatandaşı olduğunu ve kendilerine uygulanan kanunun başka yerde uygulanmadığı yorumunda bulunan Abdulaziz Atlı isimli aile bireyi, sözlerine şöyle devam etti:

Kanunumuz bir, vatanımız ve bayrağımız bir; biz de Türk vatandaşıyız ama burada gösterilen kanun ne Ankara'da ne Adana'da var. Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Madem oğlum askerlik yapıyor, farklı gözle bize bakılıyor. Bizim elimizde silah yok, karşı koyacak bir şeyimiz yok. Bu kadar kaba kuvvet neden? İki firar için neden 300 kişilik aileden hesap soruluyor. Dün de izah ettim, yakalanması gerekiyorsa yakalanır, cezası varsa alabilirler. Ama kanunlar ne gerektiriyorsa öyle yapılsın.


Mehmet Emin Atlı, dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Van Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Tutuklanma gerekçesini öğrenmek için aradığımız avukatına ise ulaşamadık. 


İHD ve Van Barosu'ndan mahalleye ziyaret 

Mehmet Emin Atlı gözaltına alındıktan bir gün sonra (21 Haziran Salı) İnsan Hakları Derneği (İHD) Van şubesi ile Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyeleri mahalleyi ziyaret etti.

Mahalle sakinleri ile konuşan heyet, gözaltı sürecinde yaşananlara ilişkin tespitlerde bulundu. Heyet, önümüzdeki günlerde köyde yaşananlara dair izlenimlerini  rapor şeklinde kamuoyuna açıklayacak. 
 


Valilikten açıklama 

Van Valiliği yaptığı açıklamada, askerlerin havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştığını belirtti. 

Açıklamanın tamamı şöyle; 

Olay, 20 Haziran 2022 günü kasten adam öldürme, PKK/KCK terör örgütü mensubu olma, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve iş-çalışma hürriyetini ihlal suçu" olmak üzere toplam 5 ayrı suçtan hakkında yakalama emri bulunan şüpheli şahsın yakalanması maksadıyla icra edilen operasyon esnasında meydana gelmiştir. M.E.A'nın gözaltına alınması sırasında yakınları tarafından jandarma araçlarına taş atılması üzerine, jandarma personeli havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmış, şüpheli gözaltına alınarak emniyetli şekilde adli makamlara sevki yapılmıştır.

Şüpheli M.E.A. sevk edildiği adli makamlarca tutuklanmıştır.


Van Milletvekili Sarısaç'tan Süleyman Soylu'ya: Güvenlik güçlerinin tutumunun dayanağı nedir?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Mehmet Emin Atlı'nın gözaltına alınması sırasında yaşananlar hakkında Meclis'e yazılı soru önergesi sundu. 

Yaşanan gözaltı sırasında askerlerin havaya ateş açması ve kadınların darp etdilmesi ile ilgili sunduğu önergede Sarısaç, "Sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim" ifadelerini kullandı.
 

Murat Sarısaç aa.jpg
Murat Sarısaç / Fotoğraf: AA

 

Van Milletvekili Sarısaç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi'ne bağlı Sersul mezrasında 20 Haziran 2022 tarihinde yapılan bir gözaltı işleminde dakikalarca hava ateş edilip kadınların darp edilmesi olayı hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
     
  • Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi'nde yurttaşların maruz bırakıldığı durumdan haberdar mısınız? Yurttaşların darp edildiği doğru mudur?
     
  • Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi'nde güvenlik güçlerinin tutumunun dayanağı nedir? Bunun herhangi bir hukuki karşılığı var mıdır?
     
  • Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi'nde yaşanan olayla ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Önerge tarihine kadar hakkında soruşturma başlatılan personel var mıdır?
     
  • Van'da 3 Haziran 2022'de Kürt siyasetçi Ömer Işık'ın gözaltına alınması sırasında evinin içinde kurşun sıkılmasıyla ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Bunun hukuki bir dayanağı var mıdır?
     
  • Van'da yaşananlar başta olmak üzere, benzer durumun sıklıkla yaşanmasının sebebi nedir? Bununla ilgili herhangi bir tedbir neden alınmamaktadır?


Ne olmuştu? 

Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi'ne bağlı Onikidere (Sersul) mezrasında bir soruşturma kapsamında arama kararı bulunan Mehmet Emin Atlı, gözaltına almak için giden asker ve polisler yaşanan gerginlik üzerine havaya dakikalarca ateş açmıştı.

Gözaltı sırasında çekilen görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Çekilen görüntülerde bir evin etrafını saran çok sayıda kolluk gücünün uzun süre havaya ateş açtığı ve bir yurttaşı gözaltına aldığı görülüyor.

Görüntülerde yakınlarda bulunan kadınların çığlık sesleri duyulurken askerlerin o sırada yoğun bir şekilde havaya ateş açarak gözaltı işlemini gerçekleştirdiği görülüyor.

Askerlerin gözaltı işlemi yaptığı sırada havaya yoğun şekilde uzun süre ateş açması görüntüleri kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU