Birleşmiş Milletler, Ukrayna'ya yardım için Uber'i kullanacak

"Büyük bir başarı hikayesi"

2009'da kurulan Uber, bir dönem Türkiye'de de hizmet vermişti (Reuters)

ABD merkezli ulaşım ağı şirketi Uber, Ukrayna'da savaştan etkilenen bölgelere yardım götürülebilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'na (WFP) platformunu kullanma izni verdi.

Uber CEO'su Dara Khosrowshahi, şirketin WFP'ye platformlarının özel bir versiyonunu sunduklarını duyurdu.

Khosrowshahi, Apple ve Tesco gibi büyük firmalar tarafından tedarik zincirindeki işlemler için kullanılan Uber Direct platformunun WFP'nin de hizmetine sunulduğunu belirtti.

CEO, normalde platformu kullanan firmaların Uber'e komisyon ödediğini fakat bunun WFP'den talep edilmeyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uber'daki yazılım mühendisleri, savaş bölgesindeki ihtiyaçları karşılayabilmesi için programda özel değişiklikler de yaptı. 

WFP, Uber'ın bu sistemi sayesinde gıda ve yardım malzemelerinin yer aldığı depolarının 100 kilometre yakınındaki dağıtımları koordine edip teslimatları takip edebilecek. 

Sistemin şu anda Dnipro şehrinde denendiği, başarılı neticeler alınması halinde Lviv, Vinnıtsya, Kiev ve Çernivtsi gibi şehirlerde de kullanılabileceği bildirildi. 

WFP İcra Direktörü David Beasley, Uber'in sisteminin acil ihtiyaçların karşılanmasında önemli olduğunu belirterek, "Gıda olmadan birkaç hafta hayatta kalamazsınız. Uber'in teknolojisini, dağıtım ve sevkiyat sistemlerini kullanmak büyük bir başarı hikayesi" dedi.

Beasley, saldırı tehlikesi ve yapılarda oluşan hasarlardan ötürü büyük kamyonların bazı bölgelere girmekte zorlandığını, Uber'in programıyla daha küçük araçlardan oluşan sevkiyat gruplarının görevlendirildiğini de sözlerine ekledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 105. gününde de çatışmalar sürüyor.



Independent Türkçe, BBC, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU