Aşı karşıtları ve komplo teorisyenlerinin Paraguay'da kurduğu komün: Yeşil Cennet

"Pek çok insan Paraguay'a daha özgür olmak ve özellikle sağlık yetkililerinden daha az baskı görmek amacıyla geliyor"

Komün Caazapá kasabasının merkezine 12 kilometre uzaklıkta (Tge Guardian)

Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen 300 kişi Paraguay'ın sıcak kırsalında bir komün kurdu.

Çoğunlukla Avrupa'nın Kovid-19 kısıtlamalarından kaçan ve büyük ölçüde Almanya'daki aşı karşıtlarının oluşturduğu yerleşim, çeşitli komplo teorilerine inananlarının buluştuğu bir nokta.

Kil renkli toprak yolların ve kırları süsleyen çiftlik evlerinin yer aldığı yerleşime yeşil cennet anlamına gelen "El Paraíso Verde" adı verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Issız yerleşim yerine komünün 300 sakini ve Paraguaylı işçiler dışında çok az kişi girip çıkıyor.

Burada yaşayanların benimsediği komplo teorilerinin başında Kovid-19'a neden olan Sars-CoV-2 virüsünün aslında grip virüsünden farklı olmadığı iddiası geliyor.

Geçen yıl haziranda Paraguay, Kovid nedeniyle kişi başına düşen en yüksek ölüm oranını kaydeden ülke olmuştu. Tam da bu sırada komün sakinleri, düzenledikleri partilerin videolarını yaklaşık 7 bin aboneli YouTube kanalında yayımlıyor ve insanları oraya çağırıyordu.

Ağustos 2020'den komünde yaşayan Gerhild Wichmann, "Pek çok insan Paraguay'a daha özgür olmak ve özellikle sağlık yetkililerinden daha az baskı görmek amacıyla geliyor" dedi.

VICE'a konuşan komün sakini, "Pek çok aile geliyor çünkü çocuklarını Avrupa'daki koronavirüs kısıtlamalarına karşı korumak istiyor" ifadelerini kullandı.

Topluluk için hazırlanan tanıtım videolarından birinde söz konusu komplo teorilerine dair şu ifadeler yer alıyordu:

Kovid, 5G, kimyasallar, florlu su, zorunlu aşılar ve sağlık talimatlarından kurtulma arayışında güvenli bir alan.

Pandeminin büyük bölümünde Paraguay'a girişte aşı kartının zorunlu tutulmaması da buraya gelmek isteyenleri cesaretlendirmişti.

Komünde günlük yaşam

Paraguay'ın en yoksul bölgelerinden biri olan Caazapá'da yer alan komün ağırlıklı olarak Almanlardan oluşuyor.

Resmi rakamlara göre 2019'da 4 yeni Alman göçmenin kaydedildiği Caazapá'da 2021'de bu sayı 101'e çıktı.

Komünde her evin kendi mutfağı olmasına rağmen, yerleşimcilerin büyük kısmı doğa koruma alanının yemek salonunda birlikte yiyor. Yemek saatinde salonda 100 kadar kişi toplanıyor.
 

ParaisoSCHD-6_trans_NvBQzQNjv4BqjJeHvIwLm2xPr27m7LF8mUYMapKPjdhyLnv9ax6_too.jpg
Komün sakinleri El Paraíso Verde'deki bu çiftlik evlerinde kalıyor (The Telegraph)


Öte yandan bölgedeki personel sayısı, komün sakinlerinin iki katı. 600 Paraguaylı hizmet çalışanları arasında marangozlar, duvarcılar, çiftçiler, garsonlar ve aşçılar var.

Bölgede hastane görevi gören bir de tesis yer alıyor. Burada uygulanan tedaviler arasında ozon tedavisi (yarayı veya hastalığı tedavi etmek için vücuda gaz verilmesi) ve otolog kan tedavisi (vücudun bir bölümünden kanın alındığı ve sorunlu bölgeye yeniden verildiği) gibi seçenekler yer alıyor.

Ayrıca tesis bünyesinde bir okul ve yakınlarda bir Paraíso üniversitesi kurulması hedefleniyor.

Kurucuları Müslüman karşıtı

Yaklaşık 1600 hektarlık yerleşim bölgesi, aslında ilk olarak 2016'da, Erwin ve Sylvia Annau adlı Almanca konuşan bir çift tarafından kuruldu.

Basına röportaj vermeyi reddeden ve fikirlerini topluluğun internet sitesinde açıklayan çift, bu komünü "sosyalist eğilimlerden kaçarak" daha iyi bir yaşam kurmak ve "Matrix'in dışında bir gelecek" hayalinin peşinden gitmek için kurduklarını söylüyor.

Çiftin Avrupa'daki Müslümanlara ve göçmenlere karşı hakaret ettiği videoları da su yüzüne çıkıyor. İkili, Paraguay hükümetinin üyeleri önünde 2017'de yaptığı bir konuşmada şunları söylemişti:

İslam Almanya'nın bir parçası değil. Biz aydınlanmış Hıristiyanlarız ve kızlarımız için endişeleniyoruz.

Öte yandan Paraguay'ın birçok büyük şehrinde kök salmış bir Müslüman cemaati de var: Paraguay Müslüman Ahmediye Cemaati.

Cemaatin imamlarından Abdun Nur Baten, çiftin açıklamasındaki çelişkinin altını çiziyor:

Müslüman göçmenlerin entegre olmadıklarını, Alman kültürünü ya da Alman normlarını benimsemediklerini söylüyorlar. Başka bir ülkeye gidip Müslümanları suçladığınız şeyi yapmak ikiyüzlülüktür.

 

 

"Biz kült lideri değiliz"

Annau çifti aşılara yönelik güvensizliklerini paylaşmak isteyen yaklaşık 20 bin "benzer düşünen" kişinin bölgeye yerleşeceğini düşünüyor:

Kalpleriyle düşünen ve hisseden herkese açık.

Çift ayrıca, "Biz guru veya kült lideri değiliz. Bunu kesinlikle reddediyoruz" diyor.

Size yol göstermek veya 'öğretmek' istemiyoruz. Burada din yok ve kimse size ne düşünmeniz gerektiğini söylemiyor. Herkes istediğini düşünebilir.

Paraguaylı siyasetçiler ikiye bölündü

Söz konusu komünün varlığı Paraguaylı siyasetçiler arasında da tartışma konusu.

Grup, Caazapá belediye meclisi eski başkanı Gladys Rojas ve eski Paraguay Devlet Başkanı Horacio Cartes'in desteğini aldığını iddia ediyor.

Ayrıca ikilinin, pandemi döneminde komüne katılmak isteyenlerin durumunu görüşmek için iktidardaki Colorado Partisi'nden politikacılarla defalarca bir araya geldiği biliniyor.
 

NJLKCZAL2NERJM7U5X5HT7OR6Q.jpg
Bir Alman turist kafilesi bölgeyi gezerken böyle görüntülenmişti (El Pais)


Ancak diğer politikacılar bu duruma şüpheyle yaklaşıyor. Caazapá'nın eski belediye meclis üyesi Rodney Mereles, yerel bir gazeteye verdiği demeçte, "Onlar niye burada? Bilmiyoruz ama öğrenmek istiyoruz" dedi.

Caazapá'nın halk sağlığından sorumlu yöneticisi Dr. Nadia Riveros da yalnızca bir adet tam donanımlı ambulansın olduğu ve yoğun bakım yatağının olmadığı bölgede koronavirüsün yeniden canlanmasından korktuğunu söylüyor:

Bence yabancıların, nereli olurlarsa olsunlar, ülkeye girmeden önce aşı olmaları gerekiyor.

Nazilerin tarihsel kaçış yeri

Komünü kuran çiftin ve sakinlerin büyük kısmının Alman olması, Paraguay'ın "Nazilerin tarihsel kaçış yeri" olarak görülmesini de gündeme getirdi.

VICE'ın aktardığına göre Almanların Paraguay'a gelişi, Kovid-19 dalgasının başlamasından çok öncesine dayanıyor. 1887'de bir grup Alman antisemitist (Yahudi düşmanı), bir Aryan cenneti yaratma amacıyla ülkeye taşınmıştı.

Zira 19. yüzyıldaki Yahudi karşıtı hareketten tanınmış bir yazar ve lider olan Bernhard Förster, bu tarihte antisemitist bir topluluk kurmak için Paraguay'ı tercih etmişti.

Nazi partisinin Almanya dışındaki ilk şubesi de 1928'de Paraguay'da kurulmuştu.
 

E2WIAE24CAY6S66MVXRCBL5GWU.jpg
19. yüzyılda kurulan antisemitist topluluğun üyelerinden birinin torunu olan Herbert Heinz de eşiyle birlikte "yeşil cennet"te yaşıyor (AFP)


Ancak Paraguay'ın Naziler için sığınak olarak görülmesi, büyük ölçüde 1954'te iktidara gelen ve ülkeyi 45 yıl yöneten yarı Alman diktatör Alfredo Stroessner'a atfediliyor.

Bugünse ülkede resmi olarak yaklaşık 7 bin 730 Alman göçmen yaşıyor. Ancak Alman konsolosluğu, uygun evrakları olmayanlar da eklendiğinde sayının 22 ila 30 bine çıktığını ifade ediyor.

Öte yandan Paraguay, tarih boyunca sadece Nazilerin değil, ideolojik veya dini sebeplerle ülkelerini terk eden birçok göçmen kolonisinin uğrak noktası oldu.

Bu koloniler arasında Hristiyanlık uygulamalarını beğenmediği için şiddet karşıtı bir tarikat kuran Menno Simons'un (1496-1561) öğretisini benimseyen Mennonitler de vardı.

Aynı zamanda kendilerini ütopik sosyalist diye tanımlayan ve komünist toplum kurmak amacıyla 1893'de Paraguay'a göç eden Avustralyalı sosyalistler de bu topluluklar arasında yer alıyor.

 

Independent Türkçe, VICE, The Telegraph, The Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU