Afrin'deki şiddet olayları: Protesto mu isyan mı?

Alım gücü dramatik ölçüde düşen halk, öfkesini, elektriği fahiş fiyattan satan ama buna rağmen saatler süren kesinti uygulayan yerel dağıtım şirketine yöneltti

Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelerde son günlerde artan tansiyon geçtiğimiz akşam yerini şiddet olaylarına bıraktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Son dönemde daha da bozulan ekonomi, fahiş elektrik fiyatlarıyla birleşince sokağa dökülen halk protesto gösterileri düzenledi. 

2018 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği Zeytindalı Harekatı'yla kontrolü PKK'nın Suriye yapılanması YPG'den alınan Afrin, protesto merkezlerinden biri oldu. 

Protestoların hedefinde Türkiye'den aldığı elektriği bölgeye dağıtan özel bir şirket olan STE Elektrik vardı.

Şirketin merkezine giren protestocular binaya zarar verdi. Başka resmi binalar da protestocuların hedefindeydi.

Gece boyunca sosyal medyada binaların yakıldığına ilişkin video ve fotoğraflar paylaşıldı. 

Independent Türkçe'ye konuşan Afrin yerel yönetimine yakın bir kaynak, protestoların temel nedeninin bozulan ekonomi, görünen nedeninin ise artan elektrik fiyatları olduğunu söyledi. 

5-6 aydır küçük de olsa protestoların yer yer devam ettiğini belirten kaynak, “Halkın alım gücü çok zayıf ancak elektrik çok pahalı. Üstelik saatler süren kesintiler yaşanıyor. Bu da halkta bir öfke patlamasına neden oldu” diyor. 

Yerel meclislerin vergileri de öfkeye neden oluyor

Suriye'de elektrik dağıtım hizmeti veren üç şirket bulunuyor. Şirketler Türkiye'den aldığı elektriği bölgeye dağıtıyor.

Elektrik sanayi işletmelerine 5, meskenlere ise 4,5 liradan veriliyor. Son dönemde bölgede temel yaşam maddelerinin fiyatları artarken bazı yerel meclislerin, bölgelerde yaşayanlara vergi uygulaması da halkın şikayetlerini arttırıyor. 

Suriye'de elektrik dağıtımı yapan 3 yerel şirket var. Sahipleri Suriyeli olan bu şirketler şunlar: Ak Enerji, STE, Green Enerji. 

Protestolar, bölgedeki yerel polis gücü tarafından bastırılsa da ekonomik krizden kaynaklı sorunlar bitmiş değil. 

Protestolara Suriye rejimi ya da PKK'ya mensup casusların sızdıkları da iddia ediliyor ancak bölgede bu iddiaya kuşkuyla yaklaşılıyor. Çünkü protesto çağrısı yapanlar arasında, rejim karşıtı faaliyetlerde ön saflarda yer alan muhalifler de vardı. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU