Uluslararası kaçakçılık soruşturması kapsamında Metropolitan Sanat Müzesi'ndeki 5 esere el kondu

Hakkında soruşturma açılanlar arasında Louvre Müzesi'nin eski yöneticisi de yer alıyor

El konan eserler arasındaki portrenin en değerli parçalardan biri olduğu belirtildi (New York Bölge Savcılığı)

ABD'nin New York şehrindeki Metropolitan Sanat Müzesi'nde sergilenen, Antik Mısır'dan kalma 5 esere uluslararası kaçakçılık soruşturması kapsamında en kondu. El konan eserler arasında M.Ö. 450 ila M.Ö 250'de üretilmiş Çıkış Kitabı'ndan bir sahneyi betimleyen, boyalı bir dizi keten parçası yer alıyor. Çıkış Kitabı, 5 bölümlük Tevrat'ın ikinci cildi.  

Manhattan Bölge Savcılığı eserlerin değerinin toplam 3 milyon dolardan fazla olduğunu belirtiyor. Çıkış Kitabı resminin değeri 1,6 milyon dolar ve 5 eser arasında M.S. 54 ila 68'den kalma, değeri 1,2 milyon dolar olan bir kadın portresi de yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme belgelerinden birine göre, New York'taki bir eyalet hakimi eserlere 19 Mayıs'ta el konmasına karar verdi. Bölge savcılığı sözcüsü perşembe AFP'ye, "Emir gereği parçalara el kondu" dedi. Sözcü eserlerin, Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'ni 2013 ve 2021 arasında yöneten Jean-Luc Martinez'e yönelik soruşturmayla ilgili olduğunu söyledi. 

Martinez geçen hafta dolandırıcılık ve yasadışı biçimde elde edilen eserlerin kaynağını sahte belgelerle gizlemekle suçlandı.

Haftalık Fransız gazetesi Le Canard Enchaine'ye göre, başka sanat uzmanlarının da söz konusu dolandırıcılık faaliyetine karıştığı düşünülüyor.

Olayı ilk haberleştiren The Art Newspaper'a göre el konan 5 eseri müze 2013 ve 2015 arasında satın aldı. 

Metropolitan Sanat Müzesi sözcüsü müzenin uluslararası bir suç örgütünün kurbanı olduğunu söylediği daha önceki bir açıklamaya atıf yaptı. Müze, 2019'da Nedjemankh'ın yaldızlı lahdini Mısır'a iade etmişti. New York savcıları o dönem, eserin eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı 2011'de çıkan isyanlar sırasında çalındığını tespit etmişti. 

Metropolitan Sanat Müzesi lahdi 2017'de satın almış ve daha sonra yalan beyanlarla sahte belgelerin kurbanı olduğunu açıklamıştı. 

Manhattan Bölge Savcılığı'nın 2019 tarihli raporuna göre birçok kişi lahdin müzeye satışına dahil olmuştu. Bu kişiler arasında Almanya'nın Hamburg şehrinde galeri sahibi olan ve şu an Paris'te tutuklu olan Roben Dib de var. Hakkındaki iddiaları reddeden Dib'in eserlerin satışındaki kilit isim olduğu belirtiliyor.

Müze son el koyma vakasının ardından da çalışanların kandırıldığını, soruşturma boyunca işbirliği içinde olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi. 

Fransız yetkililerse Arap Baharı protestoları sırasında yağmalanan parçaları Louvre'un Abu Dabi'deki şubesinin ele geçirip geçirmediğini tespit etmeye çalışıyor. 

Aktif savaş bölgelerindeki kültürel varlıkların yağmalanması 1954 Lahey Sözleşmesine göre savaş suçu kabul ediliyor.

 

Independent Türkçe, AFP, The Art Newspaper

DAHA FAZLA HABER OKU