Derin su kuyusuna çıplak elleriyle inip çıkan kadınlar Hindistan'da tartışma yarattı

Görüntüler yetkililerin eleştirilmesine neden oldu

Birçok köyü suya erişebilmek için zorlu yöntemlere başvurmak zorunda (ANI)

Hindistan'ın Madya Pradeş eyaletinde köylülerin suya ulaşabilmek için korunmasız biçimde kuyuya indiğini gösteren video sosyal medyada tartışma yarattı. Görüntüler eyaletin birçok bölgesinde yaşanan şiddetli su kıtlığına dikkat çekti. 

Videoda iki kadının herhangi bir güvenlik önlemi olmadan kuyunun aşağısına indiği görülüyor. BBC'nin haberine göre Ghusiya köyünde yaşayanlar kuyu ve göletlerin kurumasının ardından bu tür tehlikeli yollara başvurmak zorunda kaldı. 

Hindistan genelindeki pek çok farklı bölge de benzer şekillerde su krizi yaşıyor.

Videoyu izleyen birçok kişi, üzüntüsünü sosyal medyada dile getirdi ve yetkilileri acilen yardıma çağırdı.

Kullanıcılardan biri, "Çok üzücü, herhangi bir yerel kuruluş veya herhangi biri en kısa sürede yardım için yetkililere baskı yapabilir mi?" diye sordu

 

 

Yerel ve ulusal liderleri yardıma çağıran bir başkası da suyun temel bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bir diğer kullanıcı da, "Bu gerçekten üzücü" diye yazdı.

Başka birçok kullanıcıysa Hindistan Başbakanı Narendra Modi dahil yerel ve ulusal düzeydeki yetkililerin Twitter hesabını etiketledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suya ulaşabilmek için hayatını riske atan başka Hintlilerin de görüntüleri sosyal medyada gündem olmuştu. Maharaştra eyaletinde su bulmak için kuyunun dibine inen bir başka kadının videosu da nisanda tartışma yaratmıştı. 

Madya Predeş'te su sıkıntısı her yaz yinelenen bir sorun. Eyalet yönetimi 2024'e kadar her köye musluk suyu sözü verdiyse de milyonlarca kişinin içme suyuna hâlâ erişimi yok. 

Ghusiya'da öfkeli köylüler hükümeti protesto amacıyla yerel seçimleri boykot edeceklerini belirtiyor. 

Hindistan merkezli haber ajansı Asian News International'a konuşan köylüler şunları dile getirdi:

Su doldurmak için kuyuya inmeliyiz. Burada üç kuyu var, hepsi neredeyse kurumuş. Tulumbalarda su yok. Hükümet çalışanları ve siyasi liderler buraya sadece seçim sırasında geliyor. Bu sefer uygun su kaynağımız olana kadar oy vermemeye karar verdik.

 

 

ABD merkezli düşünce kuruluşu World Resources Institute, 2019'da hazırladığı raporda Hindistan'ın su stresinin en yüksek olduğu 17 ülke arasında yer aldığını saptamıştı. Yıllık içme suyunun kişi başına 1700 metreküpün altına düştüğü duruma su stresi adı veriliyor. 

Söz konusu raporda Madya Pradeş, Pencap, Racastan, Uttar Pradeş, Gucarat, Uttarancal ve Haryana eyaletlerinin krizden en çok etkilenen bölgeler arasında olacağı belirtiliyor. 

Dünyanın en çok yeraltı suyu çıkaran ülkesi Hindistan günlük ihtiyaçlar için hâlâ bu kaynağa bel bağlıyor. Ancak Dünya Bankası'na göre ülkede yeraltı suyu seviyelerinin düşmesi de Hindistan'ın üçte ikisini tehdit ediyor. 

Uzmanlar, Hindistan'ın 2050'ye kadar ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağını ve 30 şehrin yüksek riskli bölgeler arasına gireceğini düşünüyor.

 

Independent Türkçe, BBC, NDTV

DAHA FAZLA HABER OKU