Freedom House: Ruanda, ABD'deki muhalif yurttaşlarına baskı uyguluyor

Birleşik Krallık'ın Ruanda'yla 120 milyon sterlinlik sığınmacı sözleşmesinin "şoke edici olduğu" da belirtildi

Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık'a yapılan kaçak geçişler ve yaşanan can kayıpları ciddi siyasi krizler de yaratmıştı (Reuters)

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House, Ruanda hükümetinin ABD'de sürgünde olan yurttaşlarına tehdit ve baskı uyguladığını öne sürdü. Bu durumun Birleşik Krallık'ın (BK) Ruanda'yla yaptığı sığınmacı anlaşmasıyla ilgili daha fazla soru işareti oluşturduğu da belirtildi.

Freedom House'un raporunda Ruanda, Çin ve Rusya başta olmak üzere birtakım ülkeler, ABD'de sürgündeki yurttaşlarına "uluslarötesi baskı" uygulayan devletler olarak nitelendi.

Raporda, "Otokratlar, Amerikan toprağında uzun süredir olumsuz bir etki bıraktı. İran, Çin, Mısır, Rusya, Ruanda, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin yönetimleri, her geçen gün ABD yasalarını daha saldırganca çiğneyerek burada yaşayanları tehdit ediyor, takip ediyor, onlara baskı uyguluyor hatta fiziksel olarak zarar vermek için planlar yapıyor" dendi.

Raporun yazarlarından Isabel Lizner, "Genellikle Suudi Arabistan, İran, Çin ve Rusya'ya odaklanılıyor fakat Ruanda dünyada en fazla uluslarötesi baskı uygulayan ülkelerden biri. Diğer ülkelere yöneltilen detaylı incelemeler Ruanda için aynı seviyede uygulanmadı" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lizner, rapordaki bulguların BK'nin Ruanda'yla yaptığı sığınmacı anlaşmasına dair yeni sorular da doğurduğunu belirterek, "BK ve Ruanda arasındaki sığınmacı anlaşması, Ruanda hükümetinin BK'deki yurttaşlarının peşine ne kadar sık düştüğü ve BK hükümetinin bunun gayet farkında olduğu göz önüne alındığında gerçekten şoke edici" dedi.

BK, ocaktan beri ülkeye kaçak giriş yapan kişilerin gönderilmesi için Ruanda'yla 120 milyon sterlinlik (yaklaşık 2,4 milyar TL) bir anlaşma yapmıştı. Tepki toplayan anlaşmaya göre ilk sığınmacı grubunun 14 Haziran'da Ruanda'ya gönderileceği açıklanmıştı. Bunun üzerine grupta yer alan 17 mülteci açlık grevine gitmişti.

Öte yandan Freedom House'un raporunda yer alan kişilerden biri de, 1994'teki Ruanda Soykırımı'nda başkent Kigali'de müdür olduğu bir otelde 1000'den fazla Huti ve Tutsi'nin saklanmasını sağlayarak hayatlarını kurtaran Paul Rusesabagina'ydı.

ABD'nin kendisine oturma izni verdiği Rusesabagina, 2020'de Dubai'ye gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında kaçırılarak Ruanda'ya götürülmüştü. Kigali'de görülen duruşmada Rusesabagina, ülkede 2018-2019'da ayrılıkçı bir grubun düzenlediği saldırıları desteklediği gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Geçen aysa ABD'li yetkililer, soykırım sırasındaki kahramanlığı 2005 yapımı Hotel Ruanda'ya konu olan Rusesabagina'nın "hileyle tutuklandığını" duyurmuştu.
 


ABD-Ruanda ilişkisi diasporayı caydırıyor

Raporda, ABD'deki diğer Ruandalı muhaliflerin de Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame hükümeti tarafından yakından takip edildiğini ve tehditler aldığını söylediği belirtildi.

Ruandalı aktivist Claude Gatebuke, çok sayıda anonim tehdit aldığını söyleyerek, Washington ve Kigali arasındaki yakın diplomatik ilişkiler nedeniyle diasporanın çoğunlukla bunlarla ilgili resmi şikayette bulunmadığını savundu.

Freedom House yazarlarına açıklamasında Gatebuke, "Bunu yaşayanların sesini çıkarmamasının sebeplerinden biri, Ruanda'nın ABD yönetimiyle çok sıkı bir ilişkisi olduğunu bilmeleri. Bilgi paylaştıklarında kendilerini ele verdiklerini düşünüyorlar" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU