Marmara'da müsilaj etkisi: Mavi bayraklı plaj kalmadı

Marmara’da 15 plajın mavi bayrağı iptal edildi. Denize 515 km sahili olan İstanbul’da da sadece Şile kıyısında iki mavi bayraklı plaj kaldı

Fotoğraf: AA

Merkezi Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE), özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde çok önemsenen Mavi Bayrak Programı’nda bu unvanı almaya kazanan kuruluşları açıkladı. Kural ve standartları belirleyen FEE verilerine göre Türkiye hâlâ dünyanın en çok mavi bayraklı kıyıya sahip 3’üncü ülkesi. 

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre; Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Türkiye’de 531 plaj, 24 marina, 5 bireysel yat ve 15 turizm teknesinin mavi bayrak almaya hak kazandığını duyurdu. Türkiye, mavi bayraklı plaj sayısıyla İspanya ve Yunanistan’ın ardından gelirken, İtalya ve Fransa’yı solladı. Ancak son veriler 2021 yazını müsilaj mücadelesiyle geçiren tek iç deniz olan Marmara Denizi’nin nasıl bir çevre felaketiyle karşı karşıya olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Marmara Denizi’nde hiç mavi bayraklı plaj kalmadı. Mavi bayraklı 229 plajıyla ilk sırayı Antalya aldı.

Sadece Şile kıyısında 2 plaj kaldı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Marmara Denizi’ndeki 15 mavi bayraklı plajın iptal edildiğini, iki denize 515 km sahili bulunan İstanbul’da ise sadece Şile kıyısında iki mavi bayraklı plaj kaldığını söyledi.

Sezonda 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılması, plajı kullananların güvenliği için cankurtaran bulunulması, sahillerde su sporları ile yüzme alanı ayrılarak, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlayan mavi bayrak unvanını plajların alabilmesi için 33 kriteri hayata geçirilmesi gerekiyor. Mavi bayrak almak kadar alınan unvanın korunması da büyük önem taşıyor.

TÜRÇEV Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almıla Kından Cebbari, uluslararası ödül sistemi mavi bayrağın Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayanlar tarafından çok önemsendiğini ve sadece başvuru yapılanların değerlendirmeye alındığını söyledi. Geçen yıl 519 mavi bayraklı plajın olduğu belirten Cebbari, bayrak dağılımlarının Batı Akdeniz ve Ege kıyılarında yoğunlaşmasını dikkat çekici bulduğunu belirtti. Mavi bayrak koşullarının tüm kıyılarımızda sağlanmasının önemine değinen Cebbari, bu unvanın uluslararası bir ödül sistemi olarak Avrupa’dan gelen turistler için önemli olduğunu kaydetti.

 

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU