CHP, fahiş kira artışlarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi

Enflasyonun yükselişiyle artan fahiş kira artışlarını dizginleyebilmek, kiracıları koruyan adımları atabilmek, konut üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini belirleyebilmek amacıyla önerge verildi

Fotoğraf: ANKA

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, enflasyonun yükselişiyle artan fahiş kira artışlarını dizginleyebilmek, kiracıları koruyan adımları atabilmek, vatandaşların barınma hakkından mahrum kalmasını önleyebilmek ile konut üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini belirleyebilmek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yanlış politikalarla ülke krize sürüklendi"

Üç grup başkanvekilinin hazırladığı CHP milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan önergede; “24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından yürürlüğe giren rejime kasteden anayasa değişikliğiyle, adına iktidar çevrelerince cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen ama özünde bir tek adam rejimi oluşturulmuştur. Yürütme organının başındaki cumhurbaşkanının ve cumhurbaşkanı tarafından atanan liyakatsiz ekonomi yönetiminin yanlış politikalarıyla ülke ciddi bir ekonomik krize sürüklenmiş, vatandaşlarımız temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir. Ülkeyi yöneten basiretsiz kadroların yarattığı kriz, özellikle dar gelirlileri vurmuştur. AKP’nin ekonomiyi bildiği inadıyla çıkılan bu yolda, Türk lirası tarihinin en dip noktasına gerilemiş, enflasyon, faiz ve işsizlik fırlamıştır” ifadelerine yer verildi.

"Konut fiyatları yüzde 110 arttı"

Yıllık enflasyonun resmi verilere göre yüzde 69,97, bağımsız araştırmacılardan oluşan ENAG’a verilerine göre de yüzde 156,86 olarak hesaplandığı belirtilen önergede, Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatlarının Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 110 oranında artarken, bu oranın İstanbul’da yüzde 122’ye kadar yükseldiği kaydedildi.

"Bedelini vatandaş çekiyor"

İstanbul, Aydın, Muğla ve Antalya gibi sahil kentlerinde bu artışın çok daha ürkütücü boyutlara ulaştığı ve artan kiralar nedeniyle bu illerdeki kamu çalışanlarının, kiraların daha uygun olduğu bölgelere tayin istedikleri vurgulanan önerge şöyle:

Kiralardaki artış ayrıca, üniversite öğrencilerini olumsuz etkilemiş, kiralar ile birlikte yurt ücretlerinde de ciddi artışlar ortaya çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyet Devleti, Anayasa’nın ikinci maddesinde tariflendiği biçimiyle sosyal devlet ilkesinin gereklerine yerine getirmek ve bu sosyal yaraya daha fazla derinleşmeden çözüm üretmek durumundadır. Beceriksiz ekonomi yönetiminin ve yürütme organının enflasyonu ve ekonomik krizi körüklemesinin bedelini fahiş kira artışları karşısında kirasını bile ödeyemez noktaya gelen yurttaşlar çekmektedir. Enflasyonun yükselişiyle artan fahiş kira artışlarını dizginleyebilmek, kiracıları koruyan adımları atabilmek, vatandaşlarımızın barınma hakkından mahrum kalmasını önleyebilmek ile konut üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini belirleyebilmek amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddelerine göre meclis araştırması açılmalıdır

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU