Rus güçleri, Donbas'taki Ukraynalı birlikleri kuşatmak için saldırıya geçti

Reuters'ta yer alan habere göre, Rusya, Sievierodonetsk ve Lysychansk kentlerinde bulunan Ukraynalı birliklerin etrafını üç taraftan sarmaya çalışıyor

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Ukrayna'nın doğusunda Donbas bölgesini kuşatma altına almak için manevra yapan Rusya, bölgedeki 40'tan fazla kente havan topu saldırısı düzenledi.

Konu hakkında bilgi veren Reuters'a bilgi veren yetkililer, Rus birliklerinin bazı bölgelerde sayıca üstünlüğe sahip olduğunu ve düzenlenen saldırılar sırasında 10'un üzerinde yüksek binanın yıkıldığını ifade etti.

Bölgeye binlerce asker konuşlandıran Rusya, Sievierodonetsk ve Lysychansk kentlerinde bulunan Ukraynalı birliklerin etrafını üç taraftan sarmaya çalışıyor.

"Rusya'nın havan topu saldırıları sonucunda beş sivil hayatını kaybetti"

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Vadym Denisenko, "Şu anda Donbas odak haline gelmiş durumda" dedi.

25 Rus taburunun Ukrayna güçlerini kuşatmaya çalıştığını belirten Denisenko durumun son derece gergin olduğunu ifade etti.

Ukrayna silahlı kuvvetleri Rusya'nın bölgede 40'tan fazla kenti vurduğunu ve aralarında 38 ev ve bir okulun bulunduğu 47 sivil tesise zarar verdiğini açıkladı.

Facebook üzerinden yapılan açıklamada, "Havan topu saldırıları sonucunda beş sivil hayatını kaybederken 12 sivil yaralandı" ifadesi yer alırken, Rusya'nın saldırılarından 10 tanesinin püskürtüldüğü, dört tankının ve dört insansız hava aracının imha edildiği ve 62 "düşman askerinin" öldürüldüğü belirtildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski'nin makamından yapılan açıklamada Sievierodonetsk ve Lysychansk'ta bulunan 19 tane çok katlı binanın yıkıldığı açıklandı.

Zelenskiy, ülkenin doğusundaki bazı bölgelerde Rus birliklerinin Ukraynalı birliklerden sayıca çok daha üstün olduğunu ve Kiev'in Moskova ile bir esir takası düzenlemek için çabaladığını, ancak şu ana kadar girişimlerinin başarısız olduğunu ifade etti.

Rusya Donbas'ı kontrol etmeyi hedefliyor

24 Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ya da ikinci en büyük kent olan Kharkiv'i ele geçirmekte başarılı olamayan Rusya, bölgedeki ayrılıkçıların ilerlemesine yardımcı olmak için Donbas'ı kontrol altına almaya çalışıyor.

Çok sayıda sanayi tesisinin bulunduğu Donbas bölgesi Luhansk ve Donetsk bölgelerinden oluşuyor.

Ukrayna'nın bu kentleri kaybetmesi ve Luhansk'ın tamamen Rusya'nın kontrolüne geçmesi Kremlin'in başlıca hedeflerinden birine ulaşması anlamına gelecek.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU