BM: Ukrayna savaşı, zorla yerinden edilen insan sayısını 100 milyonun üzerine çıkardı

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, “100 milyon net, endişe verici ve düşündürücü bir rakam. Bu asla ulaşılmaması gereken bir rakam” dedi

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Ukrayna'daki Rus savaşı nedeniyle ilk kez dünya çapında zorla yerinden edilen insan sayısının 100 milyonu aştığını duyurdu.

Şarkul Avsat’ın haberine göre Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yaptığı açıklamada, “Ukrayna savaşı nedeniyle ilk kez çatışmalardan, şiddetten, insan hakları ihlallerinden ve zulümden kaçmak zorunda kalan insan sayısı şaşırtıcı bir şekilde 100 milyonu aştı. Bu rakam endişe verici; rekor sayıda insanı evlerini terk etmeye zorlayan çatışmaları sona erdirmek için dünyayı sarsması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNHCR, Etiyopya, Burkina Faso, Myanmar, Nijerya, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki şiddet nedeniyle 2021 yılı sonunda zorla yerinden edilen insan sayısının 90 milyona yükseldiğini bildirdi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, ülke içinde sekiz milyondan fazla insan yerinden edildi, altı milyondan fazla mülteci ise sınırdan kaçtı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “100 milyon net, endişe verici ve düşündürücü bir rakam. Bu asla ulaşılmaması gereken bir rakam” dedi.

Grandi, "Ukrayna'daki savaştan kaçan insanlara verilen uluslararası tepkinin çok olumlu olduğunu" belirterek, "Bu sempati dalgası çok gerçek ve dünyadaki diğer tüm krizler için benzer seferberliğe ihtiyaç var" diye ekledi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU