Kuzey Kore kendi bebek maması üretimiyle övünürken, ABD bu temel üründe şiddetli kıtlık çekmeyi sürdürüyor.
Kuzey Kore devlet medyası yeni bir haberinde, totaliter ülkedeki süttozu tarifinin hazırlanmasına diktatör Kim Jong-un'un bizzat yardımcı olduğunu belirtiyor.
Kore'nin Sesi'nde yayımlanan makalede, Kim'in üretilen serilerin lezzetini test edip nasıl geliştirilebileceğine dair tavsiyelerde bulunarak bebek mamasının üretimini bizzat denetlediği öne sürülüyor.
Makale, Kuzey Kore devlet medyasını takip edip çeviren, komşu ülke Güney Kore merkezli KCNA Watch tarafından tercüme edildi.
Makalede, geçen eylülde Kim'in sabah saat 4'te Pyongyang Belediyesi'nden üst düzey bir yetkiliyi arayarak ülkenin mama üretimini ele aldığı söyleniyor:
Kim Jong Un, Pyongyang Kenti'nde deneme amaçlı üretilen seyreltilmiş süttozunu henüz test ettiğini belirterek, eksiklerine teker teker işaret etti.
Kim, üst düzey yetkiliye, ilgili sektör görevlilerinin üretilen süttozundaki bu gibi eksikliklerin üzerine çalışması gerektiğini söyledi.
Makale, Kim'in "çok sıcak ve çok tuzlu olup olmadığını görmek için çocuğunun yiyeceğini ondan önce tadan bir anne" gibi davrandığını betimleyerek devam ediyor.
Ayrıca, telefon görüşmesi sonrası ürünün kalitesinin iyileştirildiği de öne sürülüyor.
Öte yandan ABD'deki ebeveynler bebek maması bulmakta zorlanıyor. Ürünlerin geri çağrılması, tedarik zinciri sorunları ve işgücü eksikliğinin hepsi bir araya gelince raflar boş kaldı.
ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg pazar günü yaptığı açıklamada, kıtlıktan ABD'nin en büyük mama tedarikçilerinden olan Abbott Nutrition'ı sorumlu tuttu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Abbott, bu yıl ürünleri geri çağırmak ve Michigan'daki fabrikasını kapatmak zorunda kalmıştı.
Face the Nation programında konuşan Buttigieg, "Esasen, bir şirketin fabrikasının güvenli olduğu garantisini verememesi ve fabrikanın kapatılması sebebiyle bu noktadayız" dedi.
Bakan, kıtlıktan Biden yönetiminin sorumlu olduğunu reddetti ve tekrar şirketi suçladı.
Buttigieg, "Çok açık olalım. Burası kapitalist bir ülke. Devlet bebek maması üretmez, üretmemelidir de" diye ekledi.
Mamayı şirketler üretir ve bu şirketlerden biri, bu arada yüzde 40 pazar payına sahip olduğu anlaşılan biri, işleri batırdı ve bir fabrikanın, büyük bir fabrikanın, güvenli ve hijyenik olduğunu teyit edemedi.
Abbott hastaneye kaldırılan 4 bebekte bakteriyel enfeksiyon görüldüğü şikayetleri üzerine fabrikasını kapatmış, bebeklerden ikisi hayatını kaybetmişti.
Şirket, ürünleriyle enfeksiyon arasında bir ilinti bulunmadığını ve iki hafta içinde tekrar üretime geçebileceğini fakat ürünlerin raflarda yer almasının "6 ila 8 haftayı" bulabileceğini belirtti.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent