NASA'nın uzay aracı OSIRIS-REx, yaklaşık iki yıldır arkadaşlık ettiği göktaşı Bennu’yla vedalaşıp, yeni hedeflere yelken açacak.
2016'da fırlatılan ve Bennu'dan kayaç örneği almakla görevlendirilen uzay aracı, 20 Ekim 2020'de kısa süreliğine göktaşına inmiş ve yaklaşık 56 gramlık örnek toplamayı başarmıştı.
Uzay aracı, 24 Eylül 2023'te Bennu'dan topladığı örnekleri teslim etmek için Dünya'ya gelecek.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan, NASA yeni bir kararla uzay aracının misyonunu uzatacağını duyurdu ve yeni bir görev açıkladı.
Buna göre araç, örnekleri teslim ettikten sonra OSIRIS-APEX olarak yeniden adlandırılacak ve "potansiyel tehlike" diye sınıflandırılan bir göktaşına gidecek.
Uzay aracı, yakın Dünya nesneleri arasında yer alan Apophis adlı bu göktaşını 18 ay boyunca inceleyecek.
ABD’deki Arizona Üniversitesi’nin yöneteceği görev kapsamında uzay aracı, Bennu'dan gelen örnekleri teslim etmesinden 30 gün sonra Apophis'e doğru ilk hamlesini yapacak.
Arizona Üniversitesi Rektörü Robert C. Robbins, "OSIRIS-REx misyonu şimdiden pek çok ilke imza attı ve bize Güneş Sistemi’nin kökenleri hakkında bilgi vermeye devam edeceğin için gururluyum" dedi.
Apophis’in 2029'da Dünya'nın çok yakınından geçmesi bekleniyor.
Bilim insanları yeni görevle hem asteroidin yapısını incelemek hem de yakın geçiş sırasında Dünya’nın kütle çekim kuvvetiyle gireceği etkileşimi anlamak istiyor.
Gökbilimciler 340 metre çapındaki bu dev göktaşına eski Mısır inanışında kaosun tanrısı olan Apophis’in (Apep) ismini vermişti. Bu nedenle göktaşından zaman zaman "kaos tanrısı" diye de bahsediliyor.
OSIRIS-REx görevinin baş araştırmacı yardımcısı Dani DellaGiustina, "Apophis en kötü şöhretli asteroitlerden biridir" diye konuştu.
Bilim insanı, göktaşının 2004’te ilk keşfedildiğinde Dünya'y çarpacağının düşünüldüğünü aktardı. Ancak sonraki gözlemler, çarpışma ihtimalini ortadan kaldırmıştı.
NASA’ya göre 13 Nisan 2029’da asteroit, gezegene 30 bin kilometre uzakta olacak. Bu, bazı uzay araçlarının geçiş mesafesi kadar yakın.
Bu nedenle o tarihte gökyüzüne bakanlar parlak bir ışık huzmesinin iz bırakarak ilerlediğini görecek. Işık huzmesi giderek hızlanacak ve parlaklığı da gözlem sırasında artacak.
Göktaşı o kadar hızlı hareket edecek ki bir dakika içinde Ay’la aynı boyutta ve gökyüzündeki yıldızlar kadar parlak görünmeye başlayacak.
Independent Türkçe, SciTechDaily, Arizona Üniversitesi
Derleyen: Çağla Üren