Satanist Tapınağı, Boston Belediyesi'ne başvurdu: "Bayrağımızı asın"

"Satanik Hafta" dolayısıyla bayrak asılması isteniyor

Satanist Tapınağı'nı konu alan Hail Satan? adlı belgesel film 2019'da yayımlanmıştı (Magnolia Pictures)

ABD merkezli Satanist Tapınağı, Boston Belediyesi'ne ait binada bayrak asmak isteyen muhafazakar gruba izin verilmemesinin hak ihlali olduğuna hükmetmesinin ardından kendi bayrağı için başvurdu.

Satanist Tapınağı'ndan iki gün önce yapılan açıklamaya göre grup, 23-29 Temmuz'daki "Satanik Hafta" münasebetiyle bayrak asmak istediğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harold Shurtleff ve beraberindeki Hıristiyan bir grup, 2017'de 17 Eylül Anayasa Günü (Constitution Day) dolayısıyla belediye binasının önündeki direğe Hıristiyan bayrağı asmak için başvuru yapmıştı. Ancak bu istek kabul edilmemişti.

Açılan davayı değerlendiren ABD Yüksek Mahkemesi ise Boston Belediyesi'nin, diğer talepleri kabul ettiğini ancak "dini bakış açısı sebebiyle" Shurtleff'in başvurusunu reddettiğini bildirmişti. Grubun anayasal haklarının ihlal edildiğine hükmedilmişti.

Bu karara işaret eden Satanist Tapınağı, Boston Belediyesi'ne kendi bayrağını asmak için başvurdu.
 

Bayrak
Satanist Tapınağı, ABD bayrağından yola çıkarak hazırlanan, siyah beyaz çizgilerin, 50 yıldızın ve pentagramla keçi kafatasının olduğu bayrağı göndere çekebilir (Satanist Tapınağı)​​​​​​​


Öte yandan başvuruda, bayrak ve "Satanik Hafta"ya dair bir ayrıntı verilmedi.

Satanist Tapınağı'nın kurucularından Lucien Greaves din özgürlüğünün, dini görüşlerin "bütün biçimlerine" saygı gösterilmesi anlamına geldiğini göstermek istediklerini söyledi:

Yetkililer, bazı kişilerin dini kimliklerine dayanarak yurttaşlık haklarını kısıtlarsa özgür ve demokratik bir cumhuriyet olamayız.

Bayrak asma uygulamasını geçen yıl askıya alan Boston'daysa Belediye Başkanı Michelle Wu'nun ofisi, Yüksek Mahkeme kararını incelediklerini ve bayrak asma uygulamasını değerlendirdiklerini bildirirken Satanist Tapınağı'nın talebine dair bir yorum yapmadı.

2013'te kurulan Satanist Tapınağı, misyonunu, "Hayırseverliği ve empatiyi teşvik etmek, zalim otoriteyi reddetmek, pratik sağduyuyu savunmak, adaletsizliğe karşı çıkmak ve asil uğraşılar üstlenmek" şeklinde açıklıyor. Tapınak kendisini "teistik olmayan dini bir organizasyon" diye tanımlıyor.

 

Independent Türkçe, AP, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU