Selvi: Suriyeliler anketi

"Suriyeli bir bireyle karşılaşınca ne hissediyorsunuz, sorusuna ankete katılanların yüzde 21.3’ü 'Nefret' cevabını vermiş"

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Optimar isimli araştırma şirketinin Türkiye’de yaşayan Suriyeliler hakkında yaptığı kamuoyu anketini köşesine taşıdı. Selvi’nin aktardığına göre ankete katılanların yüzde 21’i “Suriyeli görünce nefret hissediyorum” dedi.

Selvi, bugünkü köşe yazısında anketin 23-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildiğini yazdı. Anketin künyesine dair başka detay vermeyen Selvi, sonuçları şu ifadelerle aktardı:

‘Suriyeli bir bireyle karşılaşınca ne hissediyorsunuz?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 21.3’ü ‘Nefret’, yüzde 17.3’ü ‘Mağduriyet’, yüzde 11.2’si ‘Hiddet’, yüzde 6.6’sı ‘Mazlumluk’, yüzde 6.2’si ‘Zalimlik’, yüzde 4.4’ü ‘Şefkat hissediyorum’ yanıtını vermiş. Yüzde 33’lük bir oranda ‘Hiçbiri’ yanıtını verenler var.

Optimar nefretin nedenini de sormuş. Ankete katılanlar yüzde 38.2 oranında ‘Benim hakkımı gasp ediyorlar’ demiş. ‘İş imkânlarımı kısıtlıyorlar’ diyenler ise yüzde 29.2 oranında, ‘Burada kalıcı olmaları düşüncesi beni korkutuyor’ diyenler yüzde 18.8 çıkarken, yüzde 13.6’lık bir oran doğrudan ‘Korkuyorum’ yanıtını vermiş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Şefkatin nedeni"

Ankette şefkatin nedeni olarak daha çok dini ve insanı hassasiyetler ön plana çıkıyor. Yüzde 35.8’le Müslüman olmaları ilk sırada gelirken, onu yüzde 19.8’le savaş mağduru olmaları şıkkı takip ediyor. ‘İnsan olmaları’ diyenler yüzde 18.5 çıkarken ‘Yardıma muhtaç olmaları’ diyenlerin oranı yüzde 17.3 çıkıyor. ‘Hepsi’ diyenlerin oranı ise yüzde 8.6’da kalıyor.

"İşimi elimden alıyor"

Optimar, ‘Suriyeliler iş imkânınızı elinizden alıyor mu?’ sorusunu da yöneltmiş. Verilen yanıt işin çok önemli bir boyutunu yansıtması açısından önemli.   Ankete katılanların yüzde 69.2’si Suriyelilerin iş imkânını azalttığını düşünüyor. Yüzde 38.2’si ise o kanaatte değil.

"Güvenlik boyutu"

Bu işin bir de güvenlik boyutu var. Hem de bir yönlü değil iki taraflı bir güvenlik sorununa dönüşüyor. Birincisi başta Suriyeliler olmak üzere göçmenler ve sığınmacıların neden olduğu güvenlik sorunu, ikincisi ise Suriyeliler düşmanlığı üzerinden üretilen güvenlik sorunu. Ankara Altındağ’da bunu yaşadık. Optimar, ‘Sığınmacı ve göçmenlerden kaynaklı suçlara maruz kalma konusunda kendinizi güvende hissediyor musunuz?’ diye sormuş.

"Oranlar"

Ankete katılanların yüzde 31.1’i ‘Güvende hissetmiyorum’ demiş. ‘Ne hissediyorum ne hissetmiyorum’ diyenler yüzde 21.8 çıkarken, ‘Hiç güvende hissetmiyorum’ diyenlerin oranı 20.5 olmuş. ‘Güvende hissetmiyorum’ diyenlerle birlikte bu oran yüzde 51.6’ya ulaşıyor. Çok yüksek bir oran. ‘Güvende hissediyorum’ diyenler yüzde 11.9 ederken, ‘Çok güvende hissediyorum’ diyenler yüzde 3.6’da kalıyor. Kadınlarda bu oran daha yüksek.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU