Gine'de askeri cunta takvim açıkladı: Sivil hükümete geçiş 39 ay sürecek

ECOWAS sivil seçimlere geçiş için 6 ay süre vermişti

13 milyon nüfuslu Gine'de cunta yönetimine karşı hoşnutsuzluk giderek artıyor (Reuters)

Gine'de askeri cunta lideri Albay Mamady Doumbouya, sivil hükümet için 39 aylık bir geçiş sürecinde karar kıldığını söyledi.

Doumbouya devlet televizyonundan dün yaptığı açıklamada, Ulusal Geçiş Konseyi'nin öneriyi parlamentoya sunacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (Economic Community of West African States-ECOWAS), Gine'nin "kabul edilebilir" bir geçiş takvimi belirlenmesi için 25 Nisan'ın son tarih olduğunu bildirmişti. Tarihe uyulmaması halinde darbenin ardından getirilen yaptırımların uzatılacağı açıklanmıştı.

Ancak cunta bu tarihe uymamış ve istişarelerin devam etmesi için ECOWAS'ten daha fazla zaman istemişti.

Ordunun çoğunlukta olduğu hükümet tarafından cuma yapılan açıklamada, 18 ila 52 aylık bir geçiş dönemi süreci düşünüldüğü belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Doumbouya ise seçimini "medyan teklif" diye niteledi.

Ne olmuştu?

Batı Afrika ülkesinde Özel Kuvvetler Birlikleri, Cumhurbaşkanı Alpha Condé'yi 5 Eylül 2021'de devirerek yönetime el koymuştu.

Darbeyi yöneten Albay Doumbouya, omuzlarına aldığı Gine bayrağıyla devlet televizyonuna çıkarak anayasayı, hükümeti ve kurumları feshettiklerini; en kısa sürede halkın da katılımıyla yeni bir anayasa hazırlayacaklarını kaydetmişti.

Doumbouya, 1 Ekim düzenlenen törenle geçiş sürecinin cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.

ECOWAS tarafından kasımda yapılan açıklamadaysa Gine'de demokratik seçimlerin 6 ay içinde gerçekleştirilmesi istenmiş ve cunya üyelerine yaptırımlar uygulanacağı açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU