Uluslararası Uzay İstasyonu'nda işbirliği: Ruslar turistlere tuvaletin kapılarını açmış

"Gelin bizimkini kullanın"

Axiom-1'in 4 sivil yurttaştan oluşan mürettebatı, ticari uzay istasyonu şirketi Axiom Space'in kiraladığı SpaceX Crew Dragon uzay aracıyla yola çıkmıştı (Axiom Space)

Tamamı sivil ilk Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) mürettebatından Larry Connor, Dünya'dan kilometrelerce yukarıdaki deneyimlerini aktardı.

Axiom-1 görevinin pilotluğunu yapan 72 yaşındaki isim, CNN International'a dün yaptığı açıklamada UUİ'deki Rus kozmonotlarla çok iyi anlaştıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Connor'ın yanı sıra Michael López-Alegría, Mark Pathy ve Eytan Stibbe'den oluşan ekip, 8 Nisan'da yola çıkmış ve bir gün sonra UUİ'ye varmıştı.

Mürettebat, istasyonda kaldığı sürede çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirmişti.

19 Nisan'da geri gelmesi planlanan ekip, fırtınalı hava yüzünden 25 Nisan'da Dünya'ya dönerek ABD'nin Florida eyaletineinmişti.

Connor, UUİ'deki Rus kozmonotların "çok cana yakın ve misafirperver" olduğunu söyledi. Kendi kullandıkları tuvaletin birkaç saatliğine bozulduğunu söyleyen pilot, "Ruslar, 'Gelin bizimkini kullanın' dedi" diye konuştu.
 

UUİ
İlk kısmı 1998'de fırlatılan UUİ'de tuvaletler yıllar içinde birkaç kez bozulup değiştirildi​​​​​​​ (NASA)


Connor, Ruslarla iki akşam yemeği yediklerini ve Ukrayna'daki savaşın hiçbir zaman gündeme gelmediğini belirtti. Ukrayna'yı desteklediğini belirten ABD'li iş insanı, UUİ'deki bir astronot olarak Rus kozmonotlara saygı duyduğunu ve farklılıkları bir kenara bırakmaları gerektiğini belirtti.

Pilota göre fırlatma güzel olsa da Dünya'ya dönüş daha keyifli. Connor ayrıca "hâlâ Dünya'ya alışma" sürecinde olduğunu belirtti:

Ağrı ve acı açısından bu, futbolda büyük bir şampiyonluk maçı oynamak gibi.

Uzayda gerilim

Moskova'nın Ukrayna'yı istila girişiminin ardından uygulanan yaptırımlardan sonra Rusya uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dimitri Rogozin, istasyonla ilgili tehditkar bir açıklama yapmıştı:

UUİ'deki işbirliğimizi yok etmek mi istiyorsunuz? Bizimle işbirliğini engellerseniz, UUİ'yi kontrolsüz bir şekilde yörüngeden çıkmaktan ve ABD ya da Avrupa'ya düşmekten kim kurtaracak?

NASA ise Roscosmos dahil bütün ortaklarla "çalışmaya devam ettiklerini" vurgulamıştı.

Öte yandan Avrupa Uzay Ajansı, Roscosmos'la ortak yürütülen ExoMars görevinin yaptırımlardan sonra askıya alındığını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, CNN International, CNBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU