Rusya: Yaptırımlar kalkmadığı sürece artık uzayda işbirliği yok

Roscosmos Başkanı Rogozin daha önce de "Uluslararası Uzay İstasyonu'nu ABD ya da Avrupa'ya düşmekten kim kurtaracak?" diye sormuştu

Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998'de fırlatıldı (Avrupa Uzay Ajansı)

Rusya uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dimitri Rogozin, yaptırımlar kalkmadan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) ve diğer uzay projelerinde işbirliğini sürdürmeyeceklerini söyledi.

Rogozin bugün yaptığı açıklamada, Rusya'ya uygulanan yaptırımların amacının "ekonomiyi öldürmek, halkı umutsuzlukla açlığa sürüklemek ve ülkeye diz çöktürmek" olduğunu savundu:

Başarılı olamayacaklar ama niyetleri belli. Dolayısıyla UUİ'deki ve diğer projelerdeki ortaklarla normal ilişkilerin tekrar kurulmasının, ancak yasadışı yaptırımların tamamen ve koşulsuz şekilde kaldırılmasıyla mümkün olduğuna inanıyorum.

Roscosmos başkanı, ABD, Kanada, Avrupa Birliği ve Japonya'nın uzay ajanslarıyla yapılan işbirliklerinin bitiş tarihine dair önerilerini Rus makamlarına yakında ileteceğini de sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA ve Roscosmos, uzay istasyonunda işbirliği içinde çalışıyor. İstasyonda ABD tarafı astronotlara yaşam desteği sağlarken, Rusya da istasyonun itilmesinden ve ayakta kalmasından sorumlu.

Rusya'nın Ukrayna'yı istila girişiminin ardından uygulanan yaptırımlardan sonra Rogozin, istasyonla ilgili tehditkar bir açıklama yapmıştı:

UUİ'deki işbirliğimizi yok etmek mi istiyorsunuz? Bizimle işbirliğini engellerseniz, UUİ'yi kontrolsüz bir şekilde yörüngeden çıkmaktan ve ABD ya da Avrupa'ya düşmekten kim kurtaracak?

NASA ise Roscosmos dahil bütün ortaklarla "çalışmaya devam ettiklerini" vurgulamıştı.

Öte yandan Avrupa Uzay Ajansı, Roscosmos'la ortak yürütülen ExoMars görevinin yaptırımlardan sonra askıya alındığını duyurmuştu.

Bu gerilime rağmen ABD'li astronot Mark Vande Hei, Rus kozmonotlar Anton Şkaplerov ve Petr Dubrov'la Soyuz MS-19 aracıyla 30 Mart'ta UUİ'den Kazakistan'a gelmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU