Galatasaray'da Burak Elmas divan toplantısına katılmadı, seçim krizi derinleşiyor

Galatasaray'da başkanlık seçimi iptal olurken Burak Elmas'ın sözleri ve seçim tarihi açıklamaması tartışma yarattı. Spor yazarı Levent Tüzemen ile Oğuz Dizer, Galatasaray'da yaşanan krizi Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray Divan Kurulu üyeleri, seçimlerin en geç mayıs ayı sonunda yapılmasını talep etti / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'ın saha içinde yaşadığı sıkıntılar, saha dışında da boy göstermeye devam ediyor.

Geçen yıl Mustafa Cengiz döneminde alınan seçim kararıyla başlayan ve Burak Elmas'ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla süt liman olan Galatasaray'daki atmosfer, aradan geçen 10 ayda yerini yeni bir kaosa bıraktı.

Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda alınan başarısız sonuçlar sonrası teknik direktör Fatih Terim'in görevine son veren Burak Elmas yönetimi, sıkıntılı günlerin ardından hedef tahtasına konmuş ve istifaya zorlanmıştı.

Tartışmaları bir türlü sonlandıramayan Elmas, 26 Mart'ta düzenlenen Olağan Genel Kurul Toplantısı'na birçok sorunla gitti.

26 Mart'ta başlayan ve yaklaşık 25 saat süren toplantı sonunda idari açıdan ibra edilmeyen başkan Elmas ve yönetimi, seçim yapılması kararı aldı.

 

GS genel kurul-aa.jpg
Galatasaray'ın 26 Mart'taki genel kurulu birçok kez mahkemelik oldu / Fotoğraf: AA

 

Genel kurul mahkeme salonlarına taşındı

Elmas'ın seçim kararı alması sonrası Galatasaray'ın Olağan Genel Kurul Toplantısı mahkeme salonlarına taşınarak farklı bir boyuta evrildi.

Toplantıyla ilgili ilk dava İstanbul Valiliği, ikinci dava ise Galatasaray Kulübü Üyesi Selçuk Erdoğmuş tarafından açıldı.

Görülen her iki davada da istenen tedbir kararları mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Tarihler 19 Nisan'ı gösterdiğinde bu kez İstanbul 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nden Galatasaray'da soğuk duş etkisi yaratacak karar çıktı.

Genel kurul üyesi Fırat Develioğlu'nun, 10. Asliye Mahkemesi'nde açtığı davada mahkeme tedbir kararı verdi.

Elmas yönetimi 30 Nisan'da seçim yapılması için bu karara itirazda bulundu ve tedbir kaldırılarak seçim takvimi işlemeye devam etti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

29 Nisan'da her şey değişti

Mahkemenin bu kararı üzerine yeniden harekete geçen Develioğlu, konuyu istinaf mahkemesine taşıdı.

Mahkemede yeniden görülen davada seçimin durdurulmasına bir kez daha karar verildi ve 30 Nisan'da yapılması gereken seçimler iptal oldu.

Elmas'ın sözleri çelişkili bulundu

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, sürecin başından bu yana hemen her açıklamasında seçimden yana olduğunu belirtmesine rağmen mahkeme kararlarıyla bu durum sıkça engellendi.

Elmas'ın elinde yönetim kurulu kararıyla istifa ederek tüm mahkeme süreçlerinden bağımsız, olağanüstü seçim kararı alma şansı varken bunu kullanmaması kafalarda ciddi soru işaretlerine neden oldu.

Galatasaray Genel Kurul Üyeleri'nin 2 bin imza toplayarak olağanüstü seçim kararı almak istemelerini de değerlendiren Elmas, "Seçimin yapılması için ben de Galatasaray Lisesi’ne gidip imza vereceğim" sözlerine rağmen divan kurulu toplantısına katılmadığı ve imza atmaması tepki çekti.

 

Metin Öztürk-AA1.jpg
Metin Öztürk / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray Başkan Adayı Metin Öztürk, şu ifadelerle Burak Elmas'ı eleştirdi:

Bugün itibarıyla Galatasaray'ın bir başkanı yok. Bugün saat 10.00 itibarıyla Burak Elmas adlı üyemizin başkanlığı sona ermiştir. Müstafi başkan, Galatasaray Kulübü'nü rehin almıştır... Dün 28 Mayıs’ı açıklamayınca net olarak gördük ki başkanın gizli ajandası, gizli planları var. Bugün itibarıyla bizlerin başkanı değildir. 38. Başkandır, müstafi başkandır.

30 Nisan'da saat 10.00'da başlayan Olağanüstü Divan Kurulu Toplantısı'nda ise oy birliğiyle mevcut yönetime seçimli genel kurula gitme yönünde tavsiye kararı alındı.

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, katılmadığı Olağanüstü Divan Kurulu'ndaki eleştirilere 30 Nisan akşamı NEF Stadyumu'nda düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi.

Elmas, seçimin olacağını vurgulayarak "Burada önümüzde iki tarih var. Birincisi 21-28 Mayıs. İkincisi üyelerimizin topladığı 4-11 Haziran tarihleri. Bu iki tarih arasında karar vermemiz gerekiyordu. Biz Pazartesi günü 4-11 Haziran olarak karar alacağız" ifadeleriyle seçim kararı alacaklarını duyurdu. 

 

 

 

"Galatasaray sanki bilerek bir kaosa sokulmak isteniyor"

Spor yazarları Levent Tüzemen ile Oğuz Dizer, sarı-kırmızılı camianın son dönemde yaşadığı kriz sürecini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Galatasaray'da son dönemde yaşanan belirsiz ortamı yorumlayan Levent Tüzemen, "Galatasaray sanki bilerek bir kaosa, krize sokulmak isteniyor" dedi. 

Burak Elmas'ın başkanlığı kazandığı seçimlerde 41 oyla Eşref Hamamcıoğlu'nu geride bırakarak başkanlık koltuğuna oturduğunu hatırlatan Tüzemen, "İcraatlarında, söylemlerinde hatalar yaptı. Sözlerini yerine getiremedi ve haklı olarak da ibra edilmedi. Aslında ibra oylaması öncesi Elmas'ın camiadaki olumsuz havayı görmesine, hatta en yakın dostlarının uyarılarına rağmen seçime gitmeyi gündeme getirmeyip, ibra yolunu seçmesi bir hataydı. Nasıl 41 oyla Galatasaray Başkanı oluyorsan ibra edilmeyeceğini bile bile bir başka güne sarkan bir ibrayı devam ettirmenin de anlamı yoktu" diye konuştu. 

"Sözünde durmadı. Galatasaray mahkeme kapılarında sürünmeye devam ediyor"

Burak Elmas'ın ibra öncesi verdiği sözü tekrar gündeme getiren Tüzemen, "Bir söz verdi camiaya: Eğer ibra olmazsa o koltukta oturmam. Galatasaray'ı mahkeme kapılarında süründürmem... Ama yine sözünde durmadı. Galatasaray, mahkeme kapılarında sürünmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Burak Elmas-AA.jpg
Elmas, Fatih Terim'in görevine son vermesi nedeniyle büyük tepki çekmişti / Fotoğraf: AA

 

"İmza atacağını söyleyen Burak Elmas'ın toplantıya gelmemesi tam bir ciddiyetsizlik"

Bugün yapılan divan kurulu toplantısının gövde gösterisi şeklinde ve sert uyarılarla geçtiğini hatırlatan Tüzemen, Elmas'a şu eleştiriyi yöneltti:

Ama Burak Elmas'ın hala vurdumduymaz bir tavrı var. Hatta konuşmalar sürdürülürken yaptığı 'Bu kadar kısa bir sürede olağanüstü toplantı yapılmasını doğru bulmuyoruz. Divan kurulumuzun bu kararı alma hakkı olduğu kadar kısa zaman içerisinde istişare yapmadan organize edilen bir toplantıya katılmama kararı da bizim hakkımızdır' açıklaması da büyük tepki çekti. Divan toplantısından bir gün önce divan toplantısına katılacağını ve seçim için imza atacağını söyleyen Burak Elmas'ın gelmemesi ve imza atmaması tam bir ciddiyetsizlik. 

"İstifa ederek seçimin önünü açabilir ama etmemekte direniyor"

Galatasaray Başkan Yardımcısı Polat Bengiserp'in bugün yönetim kurulu toplantısı yapılması konusunda çalışma yaptığını ve "Seçimin mayıs ayında yapılması konusunda hiçbir engel ve irade bulunmamaktadır" diye de iddialı bir söylemde bulunduğunu aktaran Tüzemen, "Şimdi dörtte ne karar çıkacak herkes onu merak ediyor. Ben toplantıdan çıkarken imzalar bini geçmişti. Bu daha devam edecek. Zaten bin 800'e ulaştığı zaman otomatikman seçime gidecek" şeklinde görüşlerini aktardı.

"Galatasaray Başkanı oturduğu makamın kıymetini ve gücünü bilmeli" diyen Tüzemen, sözlerini şöyle noktaladı:

İbra edilmemesine rağmen hala Galatasaray'ı seçime götürmemeye çalışması son derece sakıncalı. İstifa ederek Galatasaray'da seçimin önünü açabilir ama istifa etmemekte direniyor. Bu sefer tüzüğün verdiği yetkiler ve imzalarla birlikte büyük bir ihtimalle Galatasaray seçime gidecek. Bin 800 imza çok rahat toplanır.

 

Oğuz Dizer-Twitter.jpg
Oğuz Dizer / Fotoğraf: Twitter

 

"Galatasaray'ın bir hukuki duruş zafiyetine gittiğinin işaretidir"

26 Mart'tan bugüne kadar yaşanan krizler ve genel kurul kararlarının mahkemelere taşınmasını değerlendiren Oğuz Dizer, "Galatasaray Kulübü'nün inanılmaz bir hukuki duruş zafiyetine doğru gittiğinin işaretidir tüm bu yaşananlar" dedi. 

"Burak Elmas, son iki gündeki duruşuyla Galatasaray'ın batağa girmesine çanak tutmuştur"

Geçmişte Adnan Polat ve Mustafa Cengiz dönemlerinde de ibrasızlık kararlarının çıktığını ancak bu seneki gibi mahkemelerle sık sık Galatasaray adının yan yana gelmediğine değinen Dizer, "Birilerinin rant kapıları kapanıyor ve rant kapısı kapananlar, farklı bir yapı oluşturuyorlar. Bunu da tüzüğün oluşturduğu boşluklarla kulüp dengelerini bozarak devreye sokuyorlar. Ve asıl zarar gören de burada şahsi beklentilerin, şahsi çıkarların kaybolması kaynaklı birtakım mizansenler sahne veriyor. Bunlara son örnek de Burak Elmas'a yapılanlardır. Fakat Burak Elmas da bu yapılanlara karşı son iki gündeki duruşuyla fevkalade yanlış cevap vermiştir. Galatasaray'ın batağa girmesine adeta çanak tutmuştur" ifadelerini kullandı.

 

Burak Elmas-AA.jpg
Burak Elmas, Galatasaray'da eleştirilerin odağında / Fotoğraf: AA

 

"Başkan seçim kararı alabilirdi, sürüncemede bırakmasının anlamı ne?"

Burak Elmas'ın dünkü açıklamalarında imza için divan toplantısına gideceğini söylemesine rağmen toplantıya katılmamasını eleştiren Dizer, şöyle konuştu:

Galatasaray'ın imza toplama yoluna gitmesine gerek yoktu. Sonuçta Galatasaray Başkanı yönetim kurulunu toplar ve seçim kararı alıp, imzayı atar. Böyle sürüncemeye sürüklemesinin anlamı ne? Ne düşünüyor? Ne yapmak istiyor? Burak Elmas'ın bugüne kadar kazandığı tüm pozitif eğilimin iki günde yaptığı davranışlarla tamamen kaybolduğu kanaatindeyim. Burak Elmas Kendi kendini imha etmiştir.

"Yarını beklemeden derhal kongre kararı almaları gerekir"

Olağanüstü Divan Kurulu Toplantısı'nda mevcut yönetime seçimli genel kurula gitme yönünde tavsiye kararı alınmasını da değerlendiren Dizer, "Galatasaray Kulübü Divan Kurulu, doğru bir karar almıştır. Bu tavsiye kararına yönetimin ve Burak Elmas'ın uyması gerekmektedir. Hatta yarını dahi beklemeden derhal kongre kararı almaları, mayıs sonunda kongrenin yapılmasını sağlamaları gerekmektedir" şeklinde görüş belirtti. 

Burak Elmas'ın yaptığı davranışların kendisinden beklenmeyecek türden olduğunu öne süren Dizer, şu öneriyle sözlerini şöyle noktaladı:

Hiç beklemediğim son derece yanlış bir tutum sergiliyor. Burak Elmas, kazandığı bütün sempatik puanlarını yerle bir etmiştir. Temennim, Burak Elmas'ın bir an önce aklı başında, doğru bir imzayla yapılması gerekeni uygulamalıdır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU