Yeni Zelanda, 12 yaşındaki otizmli çocuğu "sağlık sistemine fazla masraf yaratacağı" için ülkeye almadı

"İnsanlığın yitirilmesine yol açan bir süreç"

Yeni Zelanda'da yetkililer, geçen yıl göçmenlik kanununu değiştirmeyi reddederken, süren imza kampanyasının nasıl bir etki yaratacağı bilinmiyor (Guardian)

Yeni Zelanda, Filipinler'den gelen 12 yaşındaki otizmli çocuğa "sağlık sistemine fazla masraf çıkardığı" için vize vermedi.

Auckland şehrinde çalışan Allan Alfonzo ve eşi Gail Alfonzo, Yeni Zelanda'da 6 yıl önce oturma izni almasına rağmen yetkililer çiftin kız çocuğu Arianna Alfonzo'ya aynı hakkı tanımıyor.

Allan inşaat sektöründeki işinde çalışırken, eşi Gail çocukları Arianna'yla birlikte Filipinler'de yaşıyor.

Arianna en son 2018'de babasını görmek için ülkeye giriş yapmaya çalışmış fakat yetkililer kendisine turist vizesi de vermemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Zelanda'daki göç yasalarına göre yabancı uyruklu bir kişinin, eğitim ya da sağlık sistemine 5 yılda 41 bin dolardan fazla masraf çıkaracak bir rahatsızlığının olmaması şart koşuluyor.

Gail, söz konusu uygulama nedeniyle yaşanan durumun aileyi bunalttığını belirterek "Bizim için çok zor oluyor. Arianna'nın her iki ebeveynine de ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Yeni Zelanda Yeşiller Partisi'nden Ricardo Menéndez March, geçen yıl ülkedeki Göç İdaresi'yle iletişime geçerek Arianna'ya vize verilmesini talep etmişti. Yetkililerse bunu reddetmiş ve başvurularla ilgili bilgi paylaşamayacaklarını söyleyerek açıklama yapmamışlardı.

March, ülkedeki göçmenlik sistemini eleştirerek bunun "insanlığın yitirilmesine yol açan bir süreç" olduğunu söylemişti.

Alfonzo ailesiyle benzer bir durumla karşılaşan ve Yeni Zelanda'da oturma izni almak için yıllarca mücadele veren Juliana Carvalho ise zor durumdaki Arianna adına imza kampanyası başlattı.

Lupus hastalığından mustarip olan ve belden aşağısı felç haldeki Carvalho, Brezilya'dan Yeni Zelanda'ya yerleşebilmek için 7 yıl boyunca izin almaya çalıştığını anlattı.

Carvalho, "Sürekli yük olduğunuzun ve bir değer katmadığınızın söylenmesi sizi buna inandırabilir. Başkasının da bunları yaşamasını istemiyorum. Başkasının benim çektiğim acıyı ve aşağılanmayı çekmesini istemiyorum. Bu uygulama hayatları mahvediyor" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl göç uygulamasındaki bu kuralın kaldırılması için de 35 bin imzalık bir kampanya başlatan Carvalho'nun talebi yetkililer tarafından reddedilmişti.



Independent Türkçe, Guardian, NZ Herald

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU