İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, dün Amerikalı milyarder Elon Musk'un Roma'nın göçmenlere yönelik politikasıyla ilgili bir tartışmaya karışmasının ardından onu azarladı ve "ders vermeyi" bırakması çağrısında bulundu.
Onursal pozisyonuna rağmen İtalya'da büyük saygı gören Mattarella, “İtalya, anayasasına saygı gösterirken kendi başının çaresine bakmayı bilen büyük bir demokratik ülkedir (...)” dedi.
Donald Trump'ın ABD başkanı olarak yeniden seçilmesinde kilit rol oynayan Musk, salı günü İtalyan yargıçların Roma'nın Arnavutluk’la denizde kurtarılan göçmenlerle ilgili yaptığı anlaşmaya ağır bir darbe indiren kararını yorumladı. Dünyanın en zengin adamı X platformunda “Bu yargıçlar gitmeli” diye yazdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mattarella Musk'ın isminden bahsetmedi ancak “özellikle de açıklandığı üzere dost ve müttefik bir ülkenin hükümetinde önemli rol üstlenmeye hazırlanan herhangi bir kişinin (o ülkenin) egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini ve ders vermek amacıyla içişlerine karışamayacağını” söyledi. Musk, Trump tarafından Washington'da bürokrasiyi azaltmakla görevli yeni bir “Hükümet Verimliliği Departmanı”nın eş direktörlüğüne atandı.
Musk'ın İtalya'nın sağcı Başbakanı Giorgia Meloni ve göçmen karşıtı bir partinin lideri olan Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini ile yakın bağları var. Mattarella'nın açıklaması, Musk'ın çarşamba günü X platformunda hakimlerin kararını bir kez daha eleştirerek “kabul edilemez” olarak nitelendirmesi ve “İtalya halkı bir demokrasi altında mı yaşıyor yoksa kararları veren seçilmemiş otokratik bir rejim mi?” diye sorması üzerine yapıldı.
Milyarderin sözcüsü tarafından İtalyan haber ajansı ANSA'ya gönderilen açıklamaya göre Musk daha sonra Meloni ile konuştu ve Mattarella'ya “saygısını” ifade etti. Açıklamada “İfade özgürlüğü İtalyan Anayasası'nın Birinci Değişikliği ile korunmaktadır” vurgusu yapıldı.
İtalya, bir yıl önce Arnavutluk'la, İtalyan yetkililer tarafından Akdeniz'den kurtarılan ve "güvenli" kabul edilen ülkelerden gelen sığınmacılara yönelik muamelenin Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkede yapılması gerektiğini öngören bir anlaşma imzaladı. Ancak yasa uygulanmadı ve hukuki zorluklarla karşılaştı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.