Sabah yazarı Mevlüt Tezel, Türkiye’de bir günde 500’e yakın scooter için “kayıp-çalıntı” ihbarı yapıldığını yazdı.
Tezel, bugünkü köşe yazısında scooter'ların sayısı artınca hırsızlar için de yeni bir kapı açıldığını söyledi ve şunları yazdı:
Türkiye'deki scooter markalarına günde 500'e yakın 'kayıp-çalıntı' bildirimi geldiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsi çalındı anlamına gelmiyor, sistemsel arızalardan dolayı da bu bildirimler geliyor ama özellikle son üç ay içinde hırsızlık vakaları katlanarak artıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İkinci el scooter alırken dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Tezel’in yazısının devamı şöyle:
Demek ki, hırsızların kiralık scooter'ların içlerindeki yazılımla takip edildiğinden haberleri yok! Çalınan scooter mobil yazılım sayesinde uzaktan kullanılamaz hale getiriliyor. Örneğin Kayseri'de yaşanan bir scooter hırsızlığına mahkeme 5 yıl hapis cezası verdi ve hırsız denetimli serbestlik aldı. Ama hırsızlar buna da bir çözüm bulmuşlar!
Kullanılmaz hale gelen scooter'ı hurdacıya 90-100 liraya satıyorlar ya da aracı tamamen boyayıp internetteki ikinci el satış sitelerinde ucuz fiyattan satışa koyuyorlar. Bu cihazlar çalındığında kullanılmaz olduğunu bilmeyenler de 'ucuza buldum' diye sevinirken dolandırılıyorlar.
1 Nisan'da Alanya'da bir işletme sahibi restoranın önüne scooter'ların park edilmesine sinirlenip, üç scooter'ı taşlama makinesiyle kesmişti. Bu olay gibi Türkiye'deki scooter vandalizmi de artmaya başlamış.Bu araçları söküp denize atanlar, kırıp bırakanlar vs. birçok örnek var. Scooter'lara zarar verdiği tespit edilenlere de dava açılıyor! İnternetten ikinci el scooter alırken çok dikkatli olun! Çalıştığını görmeden, almayın!
Sabah, Independent Türkçe