Haşdi Şabi milislerinin Rusya'ya silah yardımı yaptığı iddia edildi

Guardian'ın haberinde, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Moskova'nın Suriye'deki askeri müttefiki İran'a muhtaç hale geldiği öne sürüldü

Rusya'ya gönderildiği iddia edilen İran yapımı karadan havaya füze sistemi Bavar 373, ilk defa Ağustos 2016'da tanıtılmıştı (AP)

Rusya'nın savaşta Irak'tan gönderilen ve İranlı silah kaçakçıları aracılığıyla taşınan silahları kullandığı öne sürüldü.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın İran destekli Iraklı milislerden ve bölgedeki istihbarat görevlilerinden edindiğini öne sürdüğü bilgilere dayandırdığı haberinde, Kremlin'in Bağdat ve Tahran'dan farklı tanksavar, roket ve füze sistemleri aldığı iddia edildi.

Buna göre Irak'tan Rus ordusuna RPG, tanksavar ve Brezilya yapımı füze sistemleri tedarik edildiği belirtildi. Ayrıca Tahran'daki yetkililerin Kremlin'e S-300'lere benzer İran yapımı bir Bavar 373 füze sistemi bağışladığı da ifade edildi. İran'ın Rusya'dan aldığı bir S-300'ü geri gönderdiği de öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Moskova'nın Suriye'deki askeri müttefiki İran'a muhtaç hale geldiği, bunun da Rusya'nın savaştaki stratejisinde ciddi bir değişime işaret ettiği değerlendirmesi yapıldı.

Guardian'ın teslimat sürecini yöneten bir kaynaktan edindiğini öne sürdüğü bilgiye göre, Irak'ta IŞİD'e karşı mücadelesiyle tanınan İran destekli Şii Haşdi Şabi milislerinin elindeki RPG ve tanksavarlar, 26 Mart'ta Irak'tan İran'a getirildi. Daha sonra İran ordusunun silahları buradan deniz yoluyla Rusya'ya ulaştırdığı iddia edildi.

Ayrıca Brezilya yapımı iki Astros II füze sisteminin de Haşdi Şabi tarafından 1 Nisan'da İran'a gönderildiği savunuldu.

Bahse konu zaman aralığında ikisi Rus, biri İran bayrağı taşıyan üç kargo gemisinin, İran'daki Bender Enzeli şehrinin limanından yola çıktığı ve Hazar Denizi'nden geçerek Rusya'daki Astrahan şehrine gittiği öne sürüldü.

Guardian'ın iddiasına göre Haşdi Şabi'den adını vermeyen bir kişi, gazeteye yaptığı açıklamada, "Ağır silahların nereye gittiğini umursamıyoruz çünkü şu anda bunlara ihtiyacımız yok. ABD karşıtı olan her şey bizi mutlu eder" dedi.
 


İstanbul'dan uluslararası denizcilik ilişkileri uzmanı Yörük Işık ise Guardian'a yaptığı değerlendirmede, "Rusya'nın şu anda Ukrayna'da en çok ihtiyaç duyduğu şey füze. Bunlar hassas ve patlayıcı olduğu için tecrübeli kişiler tarafından taşınmalı ama kararlıysanız taşımak mümkün. Ayrıca bu silahlar büyük kutular ve sıradan konteynerlerde taşınabileceği için uydu görüntüleme sistemlerine yakalanacak bir teslimat değil" dedi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Carnegie Ortadoğu Merkezi'nden Mohaned Hage Ali de "Bu tür ileri teknoloji silahlar Ukrayna'da savaş alanında büyük fark yaratabilir. İran'la sınır bölgesinin çoğu Haşdi Şabi'nin kontrolünde, bu da teslimatı kolaylaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Ali, Rusya'nın güç kaybetmesinin Suriye'de İran'ı da etkileyeceğini söyleyerek "Putin rejimi istikrarsızlaşırsa, bunun özellikle Suriye'de İran için büyük sonuçları olur. Şam, Rus hava birliklerinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Rusya ayrıca İsrail'le İran arasında doğrudan bir çatışmanın oluşmasını da engelliyor" değerlendirmesini yaptı.

Ukraynalı yetkililer, 4 Nisan'da Gürcistan'ın yasadışı şekilde Rusya'ya silah tedarikine izin verdiğini öne sürmüş, Tiflis ise iddiaları yalanlamıştı.

ABD de 13 Mart'ta Rusya'nın Çin'den askeri mühimmat ve silah talep ettiğini iddia etmiş fakat Kremlin bunu reddetmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 48. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, Guardian, Politico, Interpress News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU