"Bıçak kadar keskin" engeller, NASA'nın Mars'taki uzay aracını yolundan döndürdü

"Alternatif rotada neler bulacağımızı gerçekten merak ediyorum"

Curiosity'nin adı İngilizcede "merak" anlamına geliyor (NASA)

NASA'nın iki gün önce yaptığı açıklamaya göre Mars'taki uzay aracı Curiosity, rüzgar sebebiyle "bıçak kadar keskinleşen kayalar" yüzünde rotasını değiştirdi.

Gale Krateri çevresinde dolaşan ve Sarp Dağ adı verilen bir tepeye tırmanan uzay aracı, geçen ay vaktinin çoğunu Greenheugh adı verilen bir alana çıkmakla geçirdi. NASA ekibinin "timsah sırtı arazisi" diye nitelediği taşlık bir araziye ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak NASA uzmanları, 18 Mart'ta arazide beklenmedik bir engelle karşılaştı. Gezginin önündeki yolun, Kızıl Gezegen'de geçirdiği yaklaşık 10 yılda hiç karşılaşmadığı kadar keskin kayalarla dolu olduğu görüldü.

Façetalı çakıl da denen bu kayalar, Curiosity'nin tekerleklerine daha önce de zarar vermişti. NASA uzmanları bundan dolayı tekerleklerin aşınmasını yavaşlatacak bir dizi önlem aldı. Bunlar arasında uzay aracına bir algoritma eklemek ve rota değiştirmek var.

Bu yüzden 18 Mart'ta geri dönen gezginin başka bir yoldan devam edeceği duyuruldu.

Curiosity ekibinden Megan Lin, "Curiosity'nin fotoğraflarına bakınca, yolculuğun tekerleklerimiz için iyi olmayacağı açıktı" dedi. Lin, "bıçak kadar keskin kayalar" nedeniyle yavaş hareket edeceklerini ve ideal bir sürüş gerçekleştiremeyeceklerini belirtti.

NASA da yaptığı açıklamada "Timsah sırtı kayalar geçilmez değil. Yolun ne kadar zorlu olacağını ve gezicinin tekerleklerini ne kadar eskiteceğini göz önünde bulundurunca, geçmeye değmezdi" ifadesini kullandı.

Öte yandan yeni rota, yeni ihtimallere kapı araladı. Zira Curiosity ekibinden bir diğer isim Abigail Fraeman, "Alternatif rotada tırmanmaya devam ederken neler bulacağımızı gerçekten merak ediyorum" diye konuştu.

Curiosity 2014'ten bu yana Gale Krateri'nin merkezindeki 5 kilometrelik Sarp Dağ'a ya da resmi ismiyle Aeolis Mons dağına tırmanıyor.

Uzay ajansının 2011'de Mars'a varmak üzere fırlattığı Curiosity, Mars'ın yaşanabilirlik potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyor.

 

Independent Türkçe, CNET, NASA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU