Bilim insanları şarjını kaybetmeden enerjiyi birkaç ay boyunca tutabilen yeni bir tür erimiş "dondur-çöz" batarya üretti.
Atılımın, elektrik üretiminin mevsime bağlı olarak büyük ölçüde dalgalanabildiği yenilenebilir enerji sektörü üzerinde büyük etkileri olabilir.
ABD Enerji Bakanlığı'nın Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı'ndan (PNNL) bir ekip, Cell Reports Physical Science adlı akademik dergide yayımlanan bir makalede uzun ömürlü şebeke bataryası hakkında bilgi verdi.
"A freeze-thaw molten salt battery for seasonal storage" (Mevsimsel depolama için dondur-çöz erimiş tuz bataryası) başlıklı çalışmada, rüzgar ve güneş enerjisinin nasıl yakalanıp depolama kapasitesinde minimum kayıpla 12 haftaya kadar depolanabileceği anlatıldı.
Batarya teknolojisinin büyük ölçekli yenilenebilir sistemler üzerinde uygulanması, elektrik şebekelerinin enerji üretiminin düşük olduğu aylarda eksiklerini fosil yakıtlarla karşılamak zorunda kalmayacağı anlamına gelir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Makalede "Mevsimsel fazlalıklardan herhangi biri verimli şekilde depolanabilirse ihtiyaç anında yeniden dağıtılabilir, böylece yüzde 100 yenilenebilir enerjiye dayanan güvenilir ve sürdürülebilir bir şebeke kurma olasılığı daha da mümkün hale gelir" ifadelerine yer verildi.
Enerjinin kayda değer bir süre boyunca depolanamaması, mevcut batarya teknolojilerine dair hâlâ temel bir sorun.
Tıpkı birkaç hafta boyunca boşta kalan bir araba veya dizüstü bilgisayarda olduğu gibi, bataryalar işlevini yerine getirmek için gereken şarjı kaybedene kadar sürekli kendi kendine deşarj olur.
Enerji Bakanlığı Elektrik Birimi'nin enerji depolama direktörü Imre Gyuk "Daha uzun süreli enerji depolama teknolojileri, büyük miktarda yenilenebilir enerji kullanılan şebekelerin dayanıklılığını artırmak için önemlidir" dedi.
Bu araştırma, günümüz batarya teknolojilerindeki kendi kendine deşarj sınırlamasının üstesinden gelecek bir mevsimsel batarya çözümüne yönelik önemli bir adımı temsil ediyor.
Yöntemde 180 santigrat dereceye kadar ısıtılarak şarj edilen batarya, daha sonra enerjinin esas olarak hapsedilmesi için oda sıcaklığına soğutulur. Enerji gerektiğinde, enerjinin dışarı akmasını sağlamak için batarya yeniden ısıtılır.
Araştırmacılar, dondur-çöz erimiş tuz bataryalarının büyük ölçekte benimsenmesinin kamu hizmetlerinin şiddetli hava olayları sırasında elektrik kesintilerini daha iyi yönetebilmesini de sağlayabileceğini söyledi.
PNNL'de inorganik kimyager ve araştırma makalesinin baş yazarı olan Minyuan Li, "Bu baharda bahçenizde yiyecek yetiştirip fazlalığı dondurucunuzdaki bir kaba koymaya ve ardından kışın akşam yemeği için çözmeye çok benziyor" dedi.
Bataryanın prototipi şu anda yaklaşık bir hokey diski boyutunda fakat daha büyük ölçeklerde geliştirilmesi için teknolojinin patent başvurusu yapıldı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/tech
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent