“FETÖ’ye yardımla” tutuklu olan eski istihbaratçı Sabri Uzun tahliye edildi

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi

"Fetö'ye yardımla" tutuklanan Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun tahliye edildi / Fotoğraf: AA

Anakara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Sabri Uzun, yakınları ve avukatları katıldı.

Duruşmayı, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve bazı emekli emniyet müdürleri de izledi.

Kimlik tespitinin ardından savunmasına başlayan Uzun, meslek hayatı boyunca FETÖ ile mücadele ettiğini anlattı.

“Kimse benden iyi FETÖ ile mücadele etmedi”

Örgütün kirli yüzünü anlatan bir kitap yazdığını, yurt dışındaki örgüt üyelerinin iadesi için yetkililerin bu eserinden yararlandığını anlatan Uzun, "Kitabın son cümlesini 'Hakkınızı helal edin.' diye yazdım. Bugüne kadar böyle bir cümle okuduğunuz kitaplarda geçiyor mu?

Türkiye Cumhuriyeti'nde benden daha fazla FETÖ ile mücadele eden birisi çıkarsa davadan çekilirim." diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görevde bulunduğu dönemde FETÖ'cüler hakkında çok sayıda dava açtığını, bu kapsamda yaklaşık 30 kez ifadesine başvurulduğunu aktaran Uzun, "Benim hakkımda 2014'te biri ifade vermiş, 'Cemaate yakın' demiş. Ben bu adamı tanımıyorum. 2015'te de Batman'da bir polis memuru ifade vermiş. Aradan kaç yıl geçmiş, demek ki bunlar biriktirilmiş. 2016'dan beri yakın koruma altına alınmış biriyim. Korumalar Ankara İl Emniyet Müdürlüğü personeli ama onlara sorulmuyor 'Bu adamın FETÖ ile bağlantısı var mı.' diye." ifadelerini kullandı.

“Paylaşımların hepsi doğrudur ve bana aittir”

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımların hatırlatılması üzerine Uzun, "Paylaşımların hepsi doğrudur, bana aittir. Düşündüklerimi, hissettiklerimi ve yanlış gördüklerimi paylaştım. İntikam duygusuyla paylaşmadım." cevabını verdi. 

Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak'ın "2002'de FETÖ'ye ilişkin bir rapor hazırlandı mı?" sorusuna Uzun, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel'in İstihbarat Daire Başkanlığından örgüte ait kuruluşların listesini talep ettiğini aktardı. 
Tespit ettikleri 500'e yakın şirketi savcılığa bildirdiklerini anlatan Uzun, "Tarihleri tam olarak çıkaramıyorum ama FETÖ'nün bu şirketlerini yazdık. Hatta Nuh Mete Yüksel, 'Bugüne kadar en fazla bilgi bize İstihbarat Başkanlığından geldi.' demişti. Buna da dikkatinizi çekmek istiyorum." diye konuştu. 

Ara karar

Sanık, avukatları ve tanık beyanlarının ardından ara karar yönelik mütalaasını sunması için söz verilen savcı, Uzun'un tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. 

Ardından ara kararını açıklayan mahkeme, adli kontrol şartıyla Sabri Uzun'un tahliyesine hükmetti.
 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU