Çocukken Nazi doktoru Mengele’den kurtulmayı başaran Eva Kor 85 yaşında hayatını kaybetti

Auschwitz'e düzenlenen tur sırasında yaşama veda eden affetme hareketi savunucusu Kor, bir açıklamasında “Nazileri bağışladığım an Auschwitz’den ve başıma gelen tüm trajedilerden özgürleştiğimi hissettim” demişti

Eva Kor, 1999'da CANDLES Holokost Müzesi ve Eğitim Merkezi'nde soykırım fotoğraflarının önünde poz verirken (AP)

II. Dünya Savaşı sırasında Holokost’tan (Yahudi Soykırımı) kurtulmayı başaran Eva Mozes Kor, Auschwitz’e bu yıl düzenlenen tur sırasında yaşamını yitirdi.

85 yaşındaki Kor, çocukken ikiz kardeşi Miriam'la birlikte tutulduğu kampta doktor Josef Mengele'nin deneylerine maruz kalmış ancak hayatta kalmıştı.

Hayatını Holokost meselesinde farkındalık oluşturmaya adayan Kor, ABD’nin Indiana eyaletinde CANDLES Holokost Müzesi ve Eğitim Merkezi’ni kurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müze, Kor’un ölümüyle ilgili paylaştığı tweet’te "Holokost’tan hayatta kalan, affetmeyi savunan ve CANDLES Holokost Müzesi ve Eğitim Merkezi’nin kurucusu Eva Kor’un yaşama veda ettiğini duyurmaktan dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Eva, CANDLES'in yıllık düzenlediği tura katıldığı sırada Polonya’nın Krakow kentinde 4 Temmuz 2019 tarihinde yerel saatle 07.10’da huzur içinde vefat etti" açıklamasını yaptı.

Polonya'daki Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi de yayımladığı mesajda şu ifadelere verdi:

Auschwitz’ten hayatta kalan Eva Kor’la yalnızca 5 gün önce Auschwitz Müzesi Arşivleri için bir tanıklık kaydı yapmıştık. Bugün vefat haberini aldık. Bu, ‘son dakika’ haberinin çok daha ötesinde. Soykırımdan kurtulan bir kişinin daha hikayesini paylaşmasının sona ermesi çok acı.

Holokost’u affetme taraftarlığıyla tanınan Kor, Auschwitz Müzesi için kameraların karşısına geçtiği bir video kaydında “En kötü düşmanlarınızı bağışlayın. Nazileri affettiğim an kendimi Auschwitz’den ve başıma gelen tüm trajedilerden özgürleşmiş hissettim” demişti.

 

Oskar Groening .jpg
Kor, 2015'te affettiği eski Nazi subayı Oskar Groening’in elini sıkmıştı (The Independent)

 

Eva Kor’un anne babasıyla iki kız kardeşi Auschwitz’de yaşamını yitirmişti. Hayatta kalan Kor ve ikiz kız kardeşiyse tutuldukları kamptan 1945’te kurtarılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU