- Rusya'nın ablukaya aldığı Ukrayna'nın Mariupol şehrinde yaşayan Türkler, bir hafta yolculuğun ardından ulaştıkları Lviv'den ayrılarak Polonya'ya geçebilmek için yola çıktı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Dipçik izi ve elde barut lekesi arıyorlar"
Mariupol'den ayrılan konvoyda yer alan, eski A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş'in yeğeni Mehmet Güneş ise bomba sesleri arasında korkarak yaşadıkları halde Ukraynalılara destek olmak için ekmek yapıp dağıttıklarını anlattı.
Fırına gitmek için her sabah erkenden yola düştüğünü söyleyen Güneş, "Saat 06.00'da yola çıkıyordum. Yolun kenarında insan cesetleri, parçalanmış binalar, komşularımın korkmuş halleri, tıpkı Amerikan filmlerinde gördüğümüz aksiyon sahnelerini artık yaşamaya başlamıştık. Şu an halen içimde bir korku var. Açık söylemek istiyorum; hava karardıktan sonra dışarı çıkmaya korkuyorum" ifadelerini kullandı.
Ruslar tarafından kurulan kontrol noktalarında zor anlar yaşadıklarını dile getiren Güneş, o anları şu sözlerle anlattı:
Pasaport ve araba kontrolünde üzerimizi soyuyorlar. Ellerimizde barut lekesi var mı diye bakıyorlar. Omuzlarımızı 'acaba askerlere yardımcı oldular mı' diye kontrol yapıyorlar. Dipçik izi ve elde barut lekesi arıyorlar. Ben de şundan korktum; ellerimiz çok kirliydi, günlerce su yok, ellerimizi zor yıkıyoruz, ellerimiz normalinden siyahlaşmış ve kötü halde. 'Eyvah, elleri kontrol ediyorlar, biz buradan çıkamayacağız' dedim
"Amcam aramışsa da bilmiyorum"
Abluka altında geçirdikleri günlerde hiçbir iletişim şanslarının olmadığını ve bu nedenle amcası Şenol Güneş'le de iletişime geçemediğini aktaran Mehmet Güneş, "Sadece amca değil anne, baba hiç kimseye ulaşamadık. Amcam aramışsa da bilmiyorum. İçeriden ve dışarıdan irtibat yoktu" diye konuştu.
AA