Kılıçdaroğlu'ndan tarım için Afrika'da arazi kiralanmasına tepki: Sanki Türkiye'de bütün araziler ekiliyor

"Ya Türkiye bizim vatanımız değil mi? Bizim bayrağımız yok mu? Bu ülkede ekmeyecek miyiz, üretmeyecek miyiz, kazanmayacak mıyız?"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kumluca Toptancı Halinde düzenlenen “Kumluca EXPO Domates İhtisas Fuarı” açılış töreninde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarım Bakanlığı'nın Afrika ülkelerinde arazi kiralamasını eleştiren CHP lideri, şöyle konuştu:

Sanki Türkiye'de bütün araziler ekiliyor, hiç boş yer kalmadı, çalışacak insan yok, biz gidiyoruz Afrika'da arazi kiralıyoruz. Afrika'da ekeceğiz, orada üreteceğiz. Ya Türkiye bizim vatanımız değil mi? Bizim bayrağımız yok mu? Bu ülkede ekmeyecek miyiz, üretmeyecek miyiz, kazanmayacak mıyız?

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir." sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Çiftçinin yüzü gülüyorsa herkes güler. Tarım artık stratejik sektördür, pandemi bize gerçeği gösterdi ki tarımı olmayan, tarımı gelişmemiş bir ülke bir şekliyle açlığa mahkum olabilir. Tarım ürünlerini dışarıdan getirmek zorunda kalabilir" diye konuştu.

"Maliyet artı makul kâr eşittir taban fiyat"

Tarımdaki sihirli formülün "Maliyet artı makul kâr eşittir taban fiyat" olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, çiftçinin maliyetinin üzerine makul bir kâr konularak taban fiyat belirlenmesi ve devletin fiyatının bunun altına inmesi halinde alım yaparak çiftçiyi zarar ettirmemesi gerektiğini söyledi.

"İktidarın devreye girmesi lazım"

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya pazarına yapılan sebze meyve ihracatında 80 milyon dolar tahsil edilemediğini belirterek, bu paranın tahsilatı konusunda iktidarın devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Rusya'nın ruble ile ticaret teklifi için de iktidarın devreye girmesi ve buna uygun bir politikayı "makul bir parite üzerinden" devreye koymasını gerektiğini belirterek bazı bankalarının rubleyi düşük ücretten bozduğunu belirterek başta Ziraat Bankası olarak kamu bankalarının devreye girmesi gerektiğini söyledi.

fuar.jpg
Kemal Kılıçdaroğlu, açılışın ardından fuar alanını gezerek bilgi aldı / Fotoğraf: CHP

 

"Bankalar 2 yıl faizsiz kredi vermeli"

Kılıçdaroğlu, Ziraat Bankası, kamu bankaları, hatta tüm bankaların devreye girerek üreticiye en az iki yıl faizsiz kredi açması, "Sen al, üret, ihraç et." demesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal bir devlet olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "CHP var ya, hep eleştiriyor.' diyorlar. Sorunun nasıl çözüleceğini üç öneri olarak paylaştım. 'Paramız yok' diyorlar. Bu siyasi bir tercihtir. Elin oğluna dünyanın parasını veriyorsunuz, çiftçiye gelince vermiyorsun. Arabanız, buzdolabınız, çamaşır makineniz, evde koltuğunuz da olmayabilir ama günde üç sefer yemek yemek, karnınızı doyurmak zorundasınız. Onun için tarım sektörüne önem vermek lazım" diye konuştu.

"Çiftçinin iktidardan 211 milyar lira alacağı var"

Kılıçdaroğlu, milli gelirin en az yüzde 1'inin çiftçiye verilmesi gerektiğinin yasalarla belirtildiğini, çiftçinin iktidardan 211 milyar lira alacağı olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin var olan tüm sorunlarını çözmek istiyoruz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Belek'te düzenlenen  "İktidara Hazırız-Büyük Örgüt Buluşması" toplantısında yaptığı konuşmada ise iktidar olmak istediklerini belirterek "Biz sosyal demokrat bir parti olarak fakirin fukaranın yanında olan, hakkını hukukunu arayan bir partiyiz. Üreticinin, alın teri dökenin hakkını arayan bir partiyiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, partililere seslenerek  "Bizim söylemlerimizi geniş kitlelere anlatacak insana ihtiyacımız var. Bizim iktidara ihtiyacımız var, biz iktidar olmak, Türkiye'nin var olan tüm sorunlarını çözmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Stratejik çalışmayan arkadaşım köşeye çekilsin"

Herkesin partinin çözümlerini ezberlemesini isteyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Stratejik çalışacağız. Bilgiye dayalı çalışacağız. Bilgi var zaten avucumuzun içinde. Öğreneceksin şu mahallede temsilci yok, bu mahallede parti üyesi yok. Gideceksiniz, gönüllü CHP'li çok bulacaksınız. Bilgilerden yararlanın. Bu bilgiler olduğu halde yararlanmayan ya da yararlanmak istemeyen arkadaşlarım var. Madem ki bir hesaplaşmayız, helalleşmeyiz... Bilgiden yararlanmayan, stratejik çalışmayan arkadaşım köşeye çekilsen ona saygı duyarız ama bizim çalışacak, üretecek, koşacak insana ihtiyacımız var. Bizim söylemlerimizi geniş kitlelere anlatacak, bizim iktidara ihtiyacımız var, biz iktidar olmak, Türkiye'nin var olan tüm sorunlarını çözmek istiyoruz

"Sayın Genel Başkan'ım gönlümüzün adayı sizsiniz"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de kararlı ve inançlı şekilde ülkenin iktidarını inşa edeceklerini, Türkiye iktidarına hazır olduklarını belirterek "Sayın Genel Başkan'ım bizim gönlümüzün adayı sizsiniz. Millet İttifakı'nın vereceği karar doğrultusunda canla başla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bunun üzerine salondakiler ayağa kalkarak bir süre alkışladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU