Filistinli mahkumlar açlık grevine başlıyor

Eylemin yarın başlayacağı açıklandı

Fotoğraf: Reuters 

Filistin Esir İşleri Heyeti Başkanı Kadri Ebubekir, İsrail’in ‘cezaevlerini, savaş suçlarının işlendiği ve tüm uluslararası normların, sözleşmelerin ve anlaşmaların alenen ihlal edildiği gerçek mezarlıklara dönüştürdüğünü’ belirterek mahkumların içinde bulundukları koşullar sebebiyle yarın açlık grevine başlamaya karar verdiklerini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’ın haberine göre Ebubekir, Polonya’nın Filistin Büyükelçisi Šimsław Shesh ile yaptığı görüşmede, mahkumların durumlarının tehlikeli bir hal aldığını, işgal hükümeti ve cezaevi idaresinin mahkumların yaşam ve sağlık konularını hedef alan yeni bir politika dayattığını ifade etti. Yaptığı yazılı açıklamada açlık grevinin 25 Mart’ta başlayacağını bildirdi.

Mahkumların, İsrail işgal hükümetindeki siyasi ve askeri çevrelerin tam desteğiyle cezaevi istihbaratının ve yönetiminin mahkumlara empoze etmeye çalıştığı fiili politikaya karşı çıktıklarını söyleyen Ebubekir, Filistin yönetimindeki karar vericilerin başkanlık edeceği ekipler ve komitelerle birlikte hareket edeceklerini kaydetti. Yetkili, açlık grevini tüm ayrıntılarının takip edileceğini vurgulayarak özel bir hukuk ve medya ekibinin olacağına dikkat çekti.

Filistinli mahkumlar toplu açlık grevini ‘Birlik ve Özgürlük’ sloganıyla başlatmaya karar verdi. Mahkumlar, son yıllarda uygulanan ve geçtiğimiz eylül ayından Gilboa Hapishanesi’nden kaçan mahkumların olayın ardından artış gösteren tüm toplu cezaların kaldırılmasını talep ediyor. Talepler arasında mahkumları gerekli tedavilerinin sağlanması, kadın mahkumların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, son yıllarda artan hücre hapsi politikasına son verilmesinin yanı sıra kantin şartları ile ilgili talepler ve bazı temel ihtiyaçların sağlanması konuları yer alıyor.

Tutuklular geçtiğimiz haftalarda İsrail'in politikasına karşı uyarılarda bulunarak cezaevleri yasalarına karşı kısmi grevlere gitmiş ve çatışmaya girmiş ancak tüm seçeneklerin tükenmesinin ardından açlık grevine başlama kararı almıştı.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU