Bingöl'de Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde önceki eğitim alanına mühimmat (anti-tank) sevki sırasında bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucu polisler; Necati Aygün ve Birol İli şehit oldu.
Silah ve patlayıcı kazaları güvenlik görevlileri arasında çatışma dışında en çok ölüm ve yaralanma nedenleri arasında yer alıyor.
Independent Türkçe'nin kara kuvvetleri, jandarma verileri ile medyada çıkan haberlerden yaptığı taramaya bakıldığında 2019'dan bugüne kadar 16 askeri personelin silah ve patlayıcı kazalarında şehit olduğu görülüyor. Yaralı sayısına dair veri bulunmamakla birlikte şehit sayısından daha fazla olduğu muhtemel.
Öyle ki 5 Eylül 2012 tarihinde Afyonkarahisar'da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında yaşanan patlamada 25 asker şehit düşmüş, 4'ü de yaralanmıştı.
Silah ve patlayıcı kazalarında en çok ölüm Güneydoğu illerinde
Yaşanan olayların çoğunu da genellikle Güneydoğu illeri ile Irak ve Suriye'nin kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sınır ötesi operasyon için bulunduğu alanlarda meydana geldi
2019'dan beri isimlerini tespit edilen silah ve patlayıcı kazalarında şehit olan personelden bazılarına dair bilgiler şöyle:
Uzman Çavuş Ayberk Soyutemiz, 16 Ocak 2022 tarihinde nöbet tuttuğu mevzide hücum yeleğinde bulunan el bombasının patlaması, Uzman Çavuş Mürsel Sunal 28 Şubat 2022 günü Hakkari Çukurca'da arazi araması sırasında silah kazası, Uzman Çavuş Adil Yılmaz 8 Haziran 2021'de Şırnak Çakırsöğüt'te araç içinde silah patlaması, Uzman Çavuş Emrah Erkan 7 Kasım 2021'de Irak'ın kuzeyindeki üs bölgesinde silah kazası, Binbaşı Mete Yıldırım 23 Kasım 2021'de Suriye'nin kuzeyinde meydana gelen silah kazası, Uzman Çavuş Halil İbrahim Çete 27 Şubat 2020'de Pençe Yıldırım operasyon sahasında üs bölgesinde silah kazası, Astsubay Halil Tuna Akgöz ve Mesut Yazar 9 Temmuz 2020'de Sakarya'da mühimmat indirirken meydana gelen patlama, Uzman Çavuş Mesut Yazar aynı tarihteki patlama, Uzman Çavuş Recep Özmen 3 Aralık 2019'da Hakkari'de onarım yaptığı silahın deneme atışı sırasında ve Uzman Çavuş Kenan Karakuzu 31 Mayıs 2019'da Van'da bakımını yaptığı silahının kazaen patlaması sonucu şehit oldu.
2019'dan beri de 4 polis şehit
Aynı süre içerisinde son olayla birlikte silah ve patlama kazalarında şehit olan polis sayısı ise dört.
Diğer 2 olayda şehit olan polislerin adları ise 11 Ocak 2022'de Hakkari Yüksekova'da yaşamını yitiren Ferhat Özcan ile 13 Nisan 2020'de Şırnak'ta yaşamını yitiren Beytullah Melih Işık.
En önemli nedenler dikkatsizlik, eğitim ve disiplin eksikliği
Peki bu tür olaylar neden yaşanıyor?
Bu konuyu Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı ve eski özel kuvvetler alay komutanı Emekli Albay Mithat Işık'a sorduk.
Işık, bu tür kazaların başlıca nedenlerinin; eğitim, disiplin eksikliği ve dikkatsizlikten kaynaklandığını söyledi.
İntikaller ve üs bölgeleri silah kazaları için en riskli yerler
Kazaların en çok Güneydoğu illerindeki intikallerde ve üs bölgelerinde yaşandığına dikkati çeken Işık, "Burada personelin silahı genellikle dolu oluyor. Araç içerisinde silah namlularının yukarı doğru olması gerekir. Bu kurala uyulmaması halinde bir dikkatsizlik ya da ani hareket halinde silah ateş alabilir ve ölüme, yaralanmaya sebebiyet verebilir" dedi.
El bombası taşınıyorsa pimleri başka araçta olmalı
Mühimmat taşımaların en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında geldiğini belirten Işık, Şayet el bombası taşıyorsanız bunların fünyelerinin ve pimlerinin başka araçta olması gerekir. Havan mühimmatı taşıyorsanız tapalarının kurulmamış olması lazım. Hepsini aynı araçta taşırsan kazaya da sebebiyet verme riskin yüksek" diye konuştu.
Kimi mühimmat yere düşme sonucu patlayabiliyor
Patlayıcı taşırken mutlaka bir uzmanın da eşlik etmesi gerektiğine vurgu yapan Işık, "Kimi mühimmat yere düşme, kimi yanlış kurma sonucu patlayabiliyor. Bu nedenle yükleme ve indirme sırasında mutlaka patlayıcıdan anlayan bir uzman personelin de diğerlerine eşlik etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Operasyon dönüşlerindeki ihmal de ölümcül kazalara neden olabiliyor"
Işık en çok silah kazalarından birinin de operasyon dönüşlerinde silahların boşaltılmaması halinde yaşandığını belirterek, "Askerlerin tek sıra dizilip şarjörler çıkarıldıktan sonra tetik düşürülmesi gerekiyor. Bazen komutan bu işi askerlerin inisiyatifine bırakıyor. Onlar da yorgunluktan dolayı unutunca ya da ihmal edince namluda mermi kaldıysa kapalı alanda patlama halinde birine zarar verebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Disiplinsizlik sorun, elde silah mevzide selfi çekiyor"
Mithat Işık, bu tür olaylar disiplinsizliğin önemli etkenlerden biri olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:
"Bir bakıyorsan elde silah mevzide selfi çekiyor. 15 Temmuz'dan sonra personel eksikliğini kapatmak için alınan polis ve asker personelin hızlandırılmış kurslardan geçirilmesi de kimisinde eğitim sürecinin tam anlamıyla tamamlanamamasına neden oldu. Eğitimlerin tam yapılması, eksikliklerin giderilmesi ve disiplinsizliği ortadan kaldırarak bu kazalar azaltılabilir."
© The Independentturkish