Amerika'ya giden ilk insanların Game of Thrones'takine benzer dev bir buz duvarıyla engellendiği keşfedildi

Duvarın yüksekliğinin 900 metreye ulaştığı tespit edildi

Game Of Thrones'daki ünlü duvarın aksine bu yapı, doğal yollarla oluşmuş, buzdan bir zırhtı (HBO)

Yeni bir araştırmaya göre, Amerika kıtasına göç eden ilk insanlar yaklaşık 900 metrelik dev bir buz duvarıyla karşılaştı. 

Bulgular, Amerika kıtasındaki ilk insanların Pasifik kıyısında teknelerle yolculuk ettiğini gösteriyor. Zira bu dev duvarın Asya'yı Amerika'ya bağlayan kara üzerinden girişi engellediği düşünülüyor.

Karadan mı, sudan mı geldiler?

İnsanların Kuzey Amerika'ya gelişine dair iki ana teori mevcuttu. İlki, bir zamanlar Asya'yı Kuzey Amerika'ya bağlayan Beringia adlı bir kara kütlesi üzerinden geldiklerini, ikincisiyse Asya'dan küçük deniz taşıtlarıyla Pasifik kıyısı boyunca seyahat ettiklerini ileri sürüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arkeologlar, 13 bin 400 yıl öncesine dayanan taş aletlere dayanarak, Clovis diye bilinen kadim kültüre mensup insanların Asya'dan Amerika'ya ilk göç edenler olduğunu düşünüyordu. "Buzsuz koridor" diye adlandırılan kara kütlesiyle ilgili çalışmalar, Clovis halkının bu yolu kullanmış olabileceğini gösteriyordu.

Ancak daha sonra tespit edilen ayak izleri ve taş eserler, ilk insanların yaklaşık 23 bin yıl önce New Mexico'ya ve 26 bin 500 yıl önce Orta Meksika'ya geldiğini göstermişti. Ve New Mexico ve Orta Meksika'ya giden insanların bu kara kütlesini kullanması mümkün görünmüyordu.

Buzsuz koridor ne zaman açıldı?

Hakemli bilimsel dergi PNAS’ta yayımlanan araştırmada, buzsuz koridorun ne zaman açıldığı belirlenmeye çalışıldı. Kara kütlesinin var olduğu düşünülen bölgede 1200 kilometre boyunca uzanan 6 konumdan alınan 64 jeolojik örnek incelendi.

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Jorie Clark’ın liderliğindeki araştırma ekibi, koridorun yaklaşık 13 bin 800 yıl önce açıldığını ortaya koydu.

Clark, "Artık buzsuz koridorun Amerika'nın ilk insanları için açık ve uygun olmadığına dair sağlam bir kanıtımız var" diye konuştu.

Ekip üyesi Louise Guillaume, araştırma tekniklerini, "Kozmojenik nüklid maruziyet tarihlemesi diye bilinen bir yöntem kullandık" diye açıkladı:

Bu, örneğin bir buzul geri çekildikten ve kayaçları geride bıraktıktan sonra, bize kayaların Dünya yüzeyinde ne kadar süre kaldığını söyleyen bir kayaç saatidir.

Ekip ayrıca, bölgedeki buz tabakalarının 900 metre yüksekliğe kadar ulaşabileceğini tespit etti.

Popüler HBO dizisi Game Of Thrones’daki dev duvarı andıran bu tabakalar, insanların söz konusu bölgede yolculuk etmesini olanaksız kılıyor.

Öte yandan araştırmacılar, insanların tarihin hiçbir döneminde bu koridoru kullanmadığını söylemiyor. Bulgular sadece ilk göçmen dalgası için geçerli.

Imperial College London'da görev alan, araştırmanın ortak yazarı Dr. Dylan Rood, "Buzsuz koridor seçeneğini eledik" ifadelerini kullandı:

Bu araştırma, insanlar kıtaya ilk geldiğinde koridorun bir göç yolu olarak kullanılamayacağını açıkça ortaya koyuyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU