Tolga Şardan: Uyuşturucu kaçakçısından çocuklarına burs alan polisler ve suç örgütü dosyasından çıkan hâkim

"Nejat Daş'ın burs verdiği polis sayısının 20 dolayında olduğu ifade ediliyor"

Fotoğraf: AA

T24 yazarı Tolga Şardan, bazı polislerin uyuşturucu kaçakçısı olduğu belirtilen ve “Bataklık” isimli soruşturmanın önemli isimlerinden olan Nejat Daş’ın bazı polislerin çocuklarına burs verdiğini yazdı. Şardan, başka bir suç örgütü soruşturmasında bir hakimin adının geçtiğini de söyledi.

Şardan, bugünkü köşe yazısında “Cumhuriyet tarihinin en büyük kara para soruşturması” olduğu ifade edilen “Bataklık” isimli dosyada yaşanan gelişmeleri aktardı:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ve "Bataklık" adı verilen kara para soruşturması çerçevesinde ilginç bağlantılar çıktı. Dosyanın iki önemli ismi vardı. Çetin Gören ve Nejat Daş.  Daş'ın bağlantılarını inceleyen polis, uyuşturucu kaçakçılığına adı karışan suç örgütü liderinin İstanbul'da bazı polis müdürlerinin çocuklarına eğitim bursu verdiği anlaşıldı! Daş'ın burs verdiği polis sayısının 20 dolayında olduğu ifade ediliyor.  Emniyet Genel Müdürlüğü, adı geçen polislerden bir bölümü hakkında idari soruşturma başlattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şardan, yazısının başka bir kısmında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İzmir merkezli başlattığı suç örgütü dosyasında bir hakimin adının geçtiğini ifade etti. Yazının ilgili kısmı şöyle:

Dosyanın içeriği MİT benzeri bir gizli oluşum kurmak.  Bu dosya üzerinde halen gizlilik kararı var. Fazla detay verme olanağım yok ne yazık ki. Fakat küçük detaylar verebilirim. Suç örgütü lideri bir kadın. Bu örgüt içinde AKP'nin İzmir kadrosunda siyaset yapan dört isim var şüpheli konumunda.  AKP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Taş, AKP Eski İzmir İl Başkan Yardımcısı Mustafa Gedikoğlu ile Eski Yönetim Kurulu üyeleri İbrahim Ölmez ve Cüneyt Güven'in adı geçiyor. Bu isimler geçen ocakta gözaltına alınıp Ankara'ya getirildi. 

Dosyada 26 şüpheli ismi var. 200'den fazla mağdur var.  Sisteme girebilmek için daha henüz işin başında 10 bin lira veriliyor. Sisteme giren isimler arasında akademisyenler, avukatlar, yargı mensupları var.  Sisteme giriş amacı ise, talep sahiplerinin bulundukları konumu yükseltmek yani bürokrasi içinde yer edinmek, güç kazanmak.  Dosyanın savcılıktaki hazırlık süreci devam ediyor. Ancak dosya içinde Ankara Adliyesi'nde görevli bir hâkimin adı çıktı. Hâkim Bey'in adını gizlilik kararı nedeniyle şimdilik açıklamıyorum.

Aldığım bilgiye göre Hâkim Bey'in, suç örgütü lideri kadın ile bağlantısı bulunuyor. Hâkim Bey'le ilgili bilgilere ulaşılması sonrasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na yazı yazarak gelişmeyi bildirdi. Sonrasında adı geçen hâkim ile ilgili "meslekten çıkarma" cezası istemiyle inceleme başlatıldı. Bu süreçte Hâkim Bey, ihraç edilmek yerine emekliliğini istedi. İsteği kabul edildi. Ankara Adliyesi'nde önemli davalara bakan Hâkim Bey, yaşamının bundan sonraki bölümünde avukatlık yapacak! Aynı dosyada yer alan yargı mensubu sadece söz konusu hâkim değil elbette. Başka yargı mensuplarının da ismi geçiyor. 

Bu noktada anlayamadığım bir konu var.  Dosyanın içinde iktidar partisinin eski mensupları ile yargı personelinin bulunması nedeniyle "gizlilik kararı" verilmesi. Özel bir oluşum içindeki farklı kamu ve sivil isimlere koruma zırhı sağlanması dikkat çekiyor.

 

T24, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU