Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısı 16. gününe girdi.
Taraflar birbirlerine üstünlük sağlamak için ellerindeki bütün imkanları ortaya koyuyor.
Ukrayna tarafından özellikle farklı modellerdeki tanksavarların yoğun kullanıldığı görülüyor.
Yine Türkiye'den alınan TB2 Bayraktar SİHA'lar da Ukrayna ordusunun hem istihbarat hem de taarruz gücünü artırdı.
Rus ordusunun çatışmalarda çok namlulu roketatarları yoğun şekilde kullandığı dikkat çekerken bunun yanında havadan ve denizden karaya atılan seyir füzeleri ile karadan karaya atılan balistik füzelere ağırlık verdiği görülmekte.
Geçen çarşamba günü (9 Mart) ABD Savunma Bakanlığı genel merkez binasında yani Pentagon'da yetkililerce basın mensuplarına Ukrayna saldırısına dair yapılan açıklamada harekatın ilk 14 gününde Rus ordusunca Ukrayna topraklarına 710 adet füze atışı yapıldığı iddia edildi.
Tabii ki burada rakamı verilenler karadan karaya veya havadan ya da denizden kara hedeflerine atılabilen büyük çaplı füzeler.
Son iki gün de hesaba katıldığında 24 Şubat'tan bugüne geçen sürede atılan füze sayının 800'e ulaştığı tahmin ediliyor.
En çok füze saldırının başladığı 24 Şubat'ta atıldı
Açıklamada gün gün yapılan füze atışlarına dair bilgi de verildi.
Buna göre saldırının başladığı 24 Şubat Perşembe günü 160 füze atışı tespit edildi.
Bu saldırılarda daha çok kritik noktaları özellikle hava üslerin ve hava savunma sistemlerini hedef almış, Rusya birçok hedefin vurularak etkisiz kılındığını iddia etmişti.
Yine Pentagon verilerine göre 25 Şubat'ta 40, 26 Şubat'ta 50, 27 Şubat'ta 70, 28 Şubat'ta 60, 1 Mart'ta 20, 2 Mart'ta 50, 3 Mart'ta 30, 4 Mart'ta 20, 7 Mart'ta 125, 8 Mart'ta 45, 9 Mart'ta 40 füze atıldı.
Yani bu verilere göre 24 Şubat'tan 9 Mart'a kadar harekatın ilk 14 günlük süreçte 5 ve 6 Mart dışında her gün füze saldırısı düzenledi.
Şu ana kadar 5 çeşit füze kullanıldı
Sosyal medyada paylaşım yapan askeri analistlerin paylaşımlarına göre Rus ordusu saldırılarda şu ana kadar Kalibr, Kh-101, Kh-31, İskender ve Toçka füzeleri kullandı.
Peki bu füzelerin özellikleri neler?
Kalibr füzeleri, denizden atılıyor karadaki hedefleri vuruyor
Rusya'nın elindeki etkili ve modern seyir füzelerinden biri olan Kalibr, Rus ordusu tarafından ilk defa 2015'te Suriye'de kullanıldı.
2500 kilometreye ulaşabilen menzili ile savaş gemileri ve denizaltılardan kara hedeflerine atılan Kalibr, zemine 50 metre yükseklikten gidiyor. Yani alçaktan uçabilmesi nedeniyle hava savunma sistemlerince tespiti de zor olan bir füze.
450 kilogram patlayıcı taşıyabilen ve isabet yüzdesi de son derece yüksek olan Kalibr'in belirlenen hedefleri 3 metre sapmayla vurabildiği öne sürülüyor.
İskender füzeleri, Rus ordusunun gururu ama Paşinyan'ın iddiaları şüphe yarattı
Karadan karaya atılabilen İskender balistik füzeleri, Rus ordusunun etkili sistemlerinden biri.
Hem konvansiyonel hem de nükleer başlık takılabilen ve yüksek vuruş gücüne sahip İskender füzelerinin ortalama menzili 500 kilometre. Ancak yapılan bazı ek düzenlemelerle 1500 kilometreye kadar çıkabildiği iddia ediliyor.
İskender füzeleri de 480 kilogram patlayıcı taşıyabiliyor.
Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan, geçen yıl Azerbaycan ile yaşadıkları çatışmada attıkları İskender füzelerinin patlamadığını iddia etmiş, bu iddiası Rusya'nın tepkisine neden olmuştu.
Kh-101 füzeleri ilk defa IŞİD'e karşı kullanıldı
Kh/101'ler KH-102'ler gibi havadan kara hedeflerine atılabilen füzelerden biri.
Füze atıldıktan sonra araziye 30 ile 60 metre gibi yükseklikten giderek yani neredeyse ağaçların üstünden uçarak hava savunma sistemlerine yakalanmaktan kaçabiliyor.
Kh-101'ler 450 kilogram konvansiyonel başlık (patlayıcı) taşırken Kh-102'ler 250 kilogram nükleer başlıkta taşıyabiliyor.
2500 ile 2800 kilometre menzili olan Kh-101'lerin 10-13 metrelik sapmalarla hedefi vurabildiği öne sürülüyor.
Rus ordusunca 2012'den itibaren kullanılan KH-101'ler ilk defa 2015'te Rakka ve Deyrizor'daki (Deyr Ez Zor) IŞİD hedeflerine karşı kullanıldı.
Kh- 31'ler Sovyetler'in son zamanlarında geliştirildi
Kh-101'ler gibi havadan karaya atılabilen füzelerden Kh-31'lerin ise daha eski bir geçmişi bulunuyor.
Sovyetler Birliği döneminde 1988'de envantere giren Kh-31'ler birçok ülkede de kullanılıyor.
Ağırlıklı radarlara karşı kullanılmakla birlikte gemilere ve drone'lara karşı kullanılabilen modelleri de var.
110 kilometre menzile ve 94 kilogramlık savaş başlığına yani patlayıcıya sahip.
Esad, Suriye iç savaşında OTR-21 Toçka'lardan çok yararlandı
Sovyetler döneminde geliştirilen bir balistik yani karadan karaya atılabilen bir füze olan Toçka (Tochka) birçok ülkede kullanılıyor.
Özellikle Suriye iç savaşında Suriye ordusu da muhaliflere karşı sıklıkla bu füzelerden yararlandı.
1970'li yıllarda geliştirilen Toçka'ların üç farklı modeli var. Bunların menzilleri en eskisinden en yenisine doğru 70, 120 ve 180 kilometre şeklinde değişiyor.
Kalibr, Kh-101'lere oranla isabet yüzdesi daha düşük. 150- 200 metre gibi sapmalarla hedefe ulaşabiliyor.
Modeline göre 480 ile 600 kilogram arasında patlayıcı taşıyan Toçka'ların teknolojisinin eskimesinin de etkisiyle Suriye sahasında atıldıkta sonra alakasız yerlere düştüğü ya da patlamadığı olaylar da oldu.
Rusya'nın elinde başka füzeler de bulunuyor. Bunlar arasında yer alan 1500 kilometre menzilli seyir füzesi Kh-50 ile Kinzhal yani Mig-31K ile atılan İskender füzelerini kullandığına dair emare şimdilik yok.
"Füzelerin ilk hedefi Ukrayna radarlarıydı"
Peki hava kuvvetlerini çok da yoğun bir şekilde kullandığı görülmeyen Rusya neden füze kullanımına ağırlık veriyor?
Bu konuya dair sorumuzu yanıtlayan savunma sanayisi araştırmacısı Burak Yıldırım, Rusya'nın işgal girişimi başladığından beri 800'e yakın füze kullandığını söyledi.
Buna ilişkin bilgilerin açık kaynaklarda yer aldığını dile getiren Yıldırım, "Bu füzelerin ilk hedefleri Ukrayna'nın radarlarıydı. Geniş çaplı bir işgal harekatı için hasım tarafın askeri ve lojistik merkezleri hedef alınır. Bu tür harekatların ilk hedefleri de radar üsleri, hava savunma sistemleri, hava üsleri olur. Böylece hava üstünlüğünü elde etmek hedeflenir. Ruslar da bu amaçlarla Ukrayna'ya yoğun bir füze saldırısı yaptılar ancak açık kaynaklarda Ukrayna hava kuvvetlerinin hala faal olduğunu gözlemleyebiliyoruz" diye konuştu.
Eskiyen Toçka'ları kullanması modern füze stokunun azaldığının işareti mi?
Rusya'nın birkaç yıl önce envanterden çıkardığı Toçka (Tochka) füzelerini de kullanmaya başladığına dikkati çeken Yıldırım, "Yani Rusların Kalibr ve KH-101 gibi daha modern füzelerinin sefer ve barış dönemi stoklarının azaldığını varsayabiliriz. Toçka gibi oldukça eski teknolojili bir füzeyi tekrar kullanıma almanın gördüğümüz kadarıyla başka bir açıklaması yok" ifadelerini kullandı.
"Rusya, füze saldırılarından istediği etkiyi sağlayamadı"
Tüm bunlarla birlikte Rusya'nın füze saldırılarının kendisi açısından istenilen etkinlikte fayda sağlamadığının görüldüğünü öne süren Yıldırm, "Bir askeri teçhizatın ve sistemin katalog bilgilerinin muharebe sahasındaki performansıyla karşılaştırması her zaman denk olmayabilir. Bu anlamda Rus silah sistemlerinin de combat proven (savaşta kendini kanıtlamış) etiketini taşıyamayacağını söyleyebiliriz" diyerek sözlerini tamamladı.
Kiev'in en buyük kozu Bayraktar SİHA'ları mı?
Rusya füzelerle vururken Ukrayna da boş durmuyor. Ukrayna'nın en kozu ise Bayraktar SİHA ve tanksavarlar. Kiev yönetimi savaşın başladığı günden itibaren sürekli Rus ordusuna ne kadar zayiat verdiğin rakamlarla açıklıyor. Özellikle de yetkililer Bayraktar SİHA'ları sayesinde karşı tarafa büyük zayiat verdiklerini öne sürüyor. Buna ilişkin görüntüleri de sık sık sosyal medyada paylaşıyorlar.
© The Independentturkish